Το αργότερο έως την επόμενη Κυριακή (22 Μαΐου) θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει έμμεσους φόρους, κόκκινα δάνεια, υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον γνωστό, πλέον, κόφτη δαπανών, όπως θα διαβάσετε και στις σελίδες 8-9.

Μαθαίνω όμως ότι στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση δεν αρέσει η λέξη «κόφτης» για να περιγραφεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης. Προτιμά τη λέξη… «διορθωτής»! Ενδιαφέρουσα εκδοχή θα τη χαρακτήριζα, αν δεν θύμιζε τους «θεσμούς» που ονόμασε η κυβέρνηση την τρόικα…

Βιετνάμ τροπολογιών

Στο μεταξύ, όχι μέσω… Λαμίας αλλά μέσω Ιράκ και Βιετνάμ η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χθες διάφορες και ενδιαφέρουσες διατάξεις. Αυτές αφορούν τις αποδοχές υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τη σύσταση υπηρεσίας ηλεκτρονικής διαχείρισης διοδίων.

Ολες εισήχθησαν και ψηφίστηκαν στην κύρωση συμφωνιών με το Ιράκ και το Βιετνάμ με την προσφιλή μέθοδο των εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών, βεβαίως βεβαίως…

«Ιδρύετε νέο κράτος»

Η τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων που αφορά τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής διαχείρισης διοδίων ξεσήκωσε και τις περισσότερες αντιδράσεις.

Κι αυτό επειδή –πέραν των άλλων, για τα οποία θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, στη σελίδα 29 –η δημιουργία «αυτοτελούς υπηρεσίας οδικών τελών» που ορίζει, προβλέπει και διοικητή και υποδιοικητή, ενώ η στελέχωσή της θα γίνεται με μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων του Δημοσίου.

Παραλλήλως προβλέπει τη δημιουργία οκταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής Οδικών Υποδομών, στην οποία θα γίνονται και προσλήψεις ιδιωτών. Για διορισμούς προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο κατήγγειλε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για «θολά σημεία και γκρίζες ζώνες».

Εντονη ήταν και η ενόχληση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ιδρύει νέο κράτος, αντί να εξορθολογίσει το υφιστάμενο». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη βέβαια, όπως και Το Ποτάμι, δήλωσαν «παρών» στην τροπολογία. Την καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων και την υπερψήφισαν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Παράταση ενός μήνα

Η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια, η οποία –ορθώς –ψηφίστηκε ομόφωνα, δίνει παράταση για έναν μήνα (δηλαδή έως τις 15 Ιουνίου) στην εξαίρεση από την πώληση σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτικών δανείων.