Μια μουσική εξ Εσπερίας έφτασε στα αφτιά. Μια μελωδία αιθέρια αλλά συγχρόνως σκοτεινή και, τελικά, κάπως βαριά –όπως τα μουσικά περάσματα στις όπερες του Βάγκνερ. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει απογοήτευση –δεν θα πω δυσαρέσκεια –για τη στάση της αντιπολίτευσης στην ψήφιση των μέτρων του πακέτου 5,4 δισ. Πώς να το πω; Οι ξένοι που θεωρούν τους εαυτούς τους φίλους, περίμεναν ότι η γραμμή Ζίγκφριντ του καλοκαιριού –όταν πέντε κόμματα ψήφισαν το Μνημόνιο ΙΙΙ –θα κρατούσε και τον χειμώνα.

Είχαν υπολογίσει χωρίς τον Κυριάκο, τη Φώφη και τον Σταύρο. Ο πρώτος δεν χαμπαριάζει και θεωρεί το πακέτο εξαιρετικά κακό για την οικονομία. Η δεύτερη δεν έχει κανένα λόγο να εμπιστεύεται πολιτικά τον Τσίπρα, που πιστεύει ότι την κορόιδεψε σε προσωπικό επίπεδο τις μέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο τρίτος έχει από καιρό γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ’ όλα αυτά, η μελαγχολία των ξένων παραμένει καθώς θεωρούν ότι το «μένουμε Ελλάδα» της 14ης Αυγούστου –αλλά και των προαπαιτουμένων –έπρεπε να συνεχιστεί. Το ενδιαφέρον είναι ότι τη δυσαρέσκεια ουδείς από τους έξω την έχει διαβιβάσει στους μέσα.

Προς το παρόν δαγκώνουν τα χείλη τους για να μην παρεξηγηθούν, αλλά μαθαίνω ότι η νέα ψηφοφορία πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου –ειδικά στα πολλά νέα διαρθρωτικά μέτρα –θα αξιολογηθεί αναλόγως. Βλέπετε, πολλοί στην Εσπερία θεωρούν (ακόμη) την αξιολόγηση ως την τελευταία ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα στοιχειωδώς ευρωπαϊκό κράτος.

Προσκλήσεις, κείμενα και τηλεφωνήματα

Οργασμός διεργασιών αυτό το Σαββατοκύριακο στον χώρο του Κέντρου. Το ξέρω, είναι πολύ κλισέ η έκφραση αλλά πώς αλλιώς να περιγράψω αυτό που συμβαίνει τούτο το διήμερο;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει το διήμερο την Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της, στη σχεδόν κλασική πια πασοκική αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο ΣΕΦ. Το Ποτάμι έχει την Κυριακή, από το πρωί, τη δεύτερη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του στο Γκάζι – όπου πάνω από 200 στελέχη από όλη τη χώρα θα συζητήσουν τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το κόμμα τις προσεχείς εβδομάδες.

Κι η Δράση του Θόδωρου Σκυλακάκη, τέλος, έχει συνέδριο – στο οποίο να σας θυμίσω προσκλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμούς Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης.

Παρότι μέσα στην εβδομάδα παραλίγο να δημιουργηθεί ένα ψιλοθεματάκι, γιατί το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περιλαμβάνει Θεοδωράκη, να σας πω ότι κι οι δυο πλευρές υποβαθμίζουν το ζήτημα – με ατάκες του τύπου «πρόκειται για μια κλειστή κομματική εκδήλωση, όχι συνέδριο» ή «μα έχει προσκληθεί η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων, που έχουν συγκροτήσει Φώφη και Σταύρος».

Αφήστε που πηγές μου διατείνονται ότι Γεννηματά και Θεοδωράκης έχουν ορθάνοιχτους διαύλους επικοινωνίας αυτήν την περίοδο. Κοινώς, τα λένε συχνά στο τηλέφωνο – με ό,τι αυτό σημαίνει. Κατά τα λοιπά, να σας επισημάνω ότι οι του ΠΑΣΟΚ υπερηφανεύονται πως εδώ και δυο μήνες πάνω από 200 μέλη και φίλοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δουλεύουν τα κείμενα που θα παρουσιαστούν σήμερα και αύριο. Τι να πω τώρα; Από κείμενα πάμε καλά.

Καμένες φλάντζες

Ανασχηματισμό ο Τσίπρας δεν κάνει πριν από τον Σεπτέμβριο. Το διαβάσατε, το ξέρετε. Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι δεν στέκουν όλοι καλά περί τον Κυριάκο. Οχι οι φρεσκοεκλεγμένοι του Συνεδρίου. Οι κατ’ απονομήν της πρώτης περιόδου μετά την εκλογή του νεότερου Μητσοτάκη στην αρχηγία. Κάποιες φλάντζες κάηκαν νωρίς. Λογικό: η ηγεσία καίει επιτελεία.