Οσον αφορά την κόντρα για τα ολοήμερα σχολεία, έχω ξεχάσει πόσες μέρες γράφω ότι συνεχίζεται, αλλά να σας ενημερώσω ότι… εξακολουθεί να συνεχίζεται!

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε ένα ολοήμερο σχολείο στην Αργυρούπολη (το σχετικό ρεπορτάζ του Διονύση Νασόπουλου στη σελίδα 11), για να τονίσει ότι η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στον θεσμό. Μάλιστα επιτέθηκε από αριστερά στον Νίκο Φίλη, αφού μίλησε για υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ «έχει και ταξικό πρόσημο, αφού αποκλείει παιδιά άνεργων οικογενειών και δεν προωθεί δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά»!

Τι απάντησε ο υπουργός Παιδείας; «Μετά την κατάρρευση των προσδοκιών του ότι η χώρα θα ζήσει ένα θερμό καλοκαίρι με εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας ως αντίβαρο αντιπολιτευτικής άσκησης».

Διακαιούμαι λέτε να αναρωτηθώ αν τα παιδία παίζει;

Αδιανόητα και απεργιακά

Ομως ο –όπως αποδεικνύεται καλός φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης, δεν σταματά να με εντυπωσιάζει. Χθες επίσης προεξόφλησε ότι δεν θα γίνει απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις, κάτι που ζητούν οι αναπληρωτές και θα κριθεί στις 21 Μαΐου, από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ.

Δεν έχω αντίρρηση για τη «μαντεψιά», αντιθέτως, κι εγώ δεν βλέπω πολλές πιθανότητες απεργίας στις εξετάσεις, δεδομένου ότι ο Φίλης έχει υποχωρήσει στο θέμα της αλλαγής του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών –θα γίνουν και το επόμενο τουλάχιστον έτος με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν μέχρι τώρα.

Εντυπωσιάζομαι όμως με τη συνέχεια της δήλωσής του –στον Antenna –ότι δεν υπάρχει λογική (σ.σ.: στην απεργία, αφού όπως είπε «δεν υπάρχουν τον Μάιο κενά στα σχολεία»!) και είναι «αδιανόητο να δημιουργείται κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων με τέτοιου είδους εξαγγελίες».

Γιατί εγώ θυμάμαι ότι το 2013, αυτό που τώρα φαίνεται στον Φίλη «αδιανόητο», η απεργία μέσα στις εξετάσεις, ήταν απολύτως «διανοητό» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε παραλίγο να γίνει απεργία των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις και μάλιστα η κυβέρνηση τους είχε επιστρατεύσει προκαταβολικά.

Τελικά απεργία δεν έγινε καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «κρέμασαν» τους εκπαιδευτικούς, ενώ και οι περισσότερες ΕΛΜΕ σκέφτηκαν ώριμα και ψήφισαν λευκό την κρίσιμη στιγμή. Σεβάστηκαν τα παιδιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως στήριζε εκείνες τις –ενδεχόμενες –κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, που τώρα θεωρεί ότι υπονομεύουν τις εξετάσεις και είναι, κατά Φίλη, αδιανόητες. Και φυσικά κατηγορούσε και την κυβέρνηση που τους επιστράτευσε. Τότε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα αντιπολίτευση και είχε τις γνωστές πλέον αυταπάτες. Τώρα που δεν τις έχει πια, αντιλαμβάνεται τέτοιες απεργίες ως υπονομευτικές. Τι να πω, και εις ανώτερα!