Τη Δευτέρα το απόγευμα, όπως ενημερώθηκα, έγινε η πρώτη κλειστή συζήτηση του πρώτου workshop της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων που δημιούργησαν ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. Η ατζέντα είχε αλλαγές στο Σύνταγμα, διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα και εκλογικό σύστημα.

Σύμφωνα με την πηγή μου, τα μέλη της επιτροπής που οργάνωσαν την εν λόγω συζήτηση, δηλαδή οι Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Παναγιώτης Βλάχος, Νίκος Κανελλόπουλος, Νίκος Τσούκαλης, Βασίλης Καπετανγιάννης, Γιάννης Βαρδακαστάνης και Μιχάλης Χριστάκης, επί τρεις ώρες άκουγαν προτάσεις.

Γενικώς, μαθαίνω, είναι πολύ ικανοποιημένοι επειδή στην πρόσκλησή τους ανταποκρίθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του προοδευτικού, όπως λένε, χώρου. Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά ονόματα: Νικηφόρος Διαμαντούρος, Κώστας Μποτόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Παρασκευάς Αυγερινός, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Λευτέρης Κουσούλης.

Ολοι αυτοί αντάλλαξαν απόψεις για τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εκλέγεται, για το καταλληλότερο εκλογικό σύστημα, για το πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι επαναλαμβανόμενες πρόωρες εκλογές και πολλά άλλα.

Οι της επιτροπής είναι ευχαριστημένοι και για έναν ακόμη λόγο: οι προαναφερθέντες έριξαν πολλές καλές ιδέες στο τραπέζι. Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι προς το τέλος του μήνα ετοιμάζουν και μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα τις προτάσεις τους για τους θεσμούς. Ιδωμεν, λοιπόν.

Η Επιτροπή για την Κεντροαριστερά ΠΑΣΟΚ και Ποταµιού απαρτίζεται ως γνωστόν από 29 µέλη. Οµως οι Γιάννηδες κυριαρχούν σ’ αυτήν. Εχω και λέω λοιπόν: Βαρδακαστάνης, Δατσέρης, Κωνσταντάτος, Μαργαρίτης, Μαστρογεωργίου, Μεϊµάρογλου, Πούπκος, Τούντας, Τσαµουργκέλης. Υπάρχει βέβαια κι ένα ακόµη µέλος, ο Βασίλης Καπετανγιάννης που λόγω επιθέτου τέθηκε επικεφαλής των Γιάννηδων. Για να δούµε αν ισχύει η παροιµία «σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει»…