Το Πάσχα πέρασε, ο γολγοθάς όμως για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα παραμένει. Οπως και για τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, οι οποίες δεν δείχνουν να έχουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας με την Τουρκία για επαναπροωθήσεις ή εφόσον άλλα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίσουν να αρνούνται να αναλάβουν μέρος του προβλήματος.

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για εκκένωσή τους, βασικά σημεία της χώρας εξακολουθούν να μοιάζουν με φαβέλες με χιλιάδες πρόσφυγες. Ο Πειραιάς δεν αποσυμφορήθηκε, μέχρι χθες παρέμεναν στις προβλήτες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας πάνω από 2.130 πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδια και χειρότερη εικόνα στην Ειδομένη. Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε αν και ακόμη δεν λειτουργεί καθώς πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης ενώ οι αρμόδιοι του ΟΣΕ αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια δεδομένου ότι σε απόσταση αναπνοής από τις γραμμές εξακολουθούν να υπάρχουν σκηνές προσφύγων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 9.700 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή.

«Προσβολή» χαρακτήρισε την κατάσταση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών την Ειδομένη. Απέφυγε πάντως να μιλήσει για χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των μεταναστών. «Θα πυκνώσει η προσπάθεια διαλόγου, θα πυκνώσει η προσπάθεια δημιουργίας καινούργιων θέσεων, θα πυκνώσει η προσπάθεια ελέγχου για το ποιος μπαίνει και τι κάνει μέσα στην Ειδομένη» είπε.

«Η προσπάθεια έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, δημιουργούμε θέσεις και συνθήκες ώστε χωρίς χρήση βίας να μπορέσουμε να αδειάσουμε την Ειδομένη. Από εκεί και πέρα όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο καλύτερα είναι» πρόσθεσε.

ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης ανακοινώθηκε χθες η δημιουργία τεσσάρων δομών φιλοξενίας προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης πέραν εκείνων που λειτουργούν σε Διαβατά, Ωραιόκαστρο, Λαγκαδίκια και στο λιμάνι της πόλης.

Επισημαίνοντας πως τις τελευταίες ημέρες περίπου 2.000 μετανάστες αποχώρησαν από την Ειδομένη, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης προανήγγειλε τις νέες αυτές δομές. «Προχωράμε στην ενοικίαση τεσσάρων ακόμη βιομηχανικών – εμπορικών χώρων» σημείωσε. Παράλληλα, από σήμερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει καμπάνια εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών της περιοχής.

Αγκάθι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών εξακολουθεί να αποτελεί το γεγονός πως μετά το κλείσιμο των συνόρων προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη όλο και περισσότεροι μετανάστες υποβάλλουν αιτήματα ασύλου. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως μέχρι την εξέτασή τους και την απόδοση ασύλου ή την απόρριψή τους, θα πρέπει να παραμένουν στη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία περί επαναπροωθήσεων στα τέλη Μαρτίου έχουν κατατεθεί περισσότερα από 6.000 αιτήματα κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

Ενδεικτικά πάντως είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), αν και βάσει των προσφυγικών ροών το προηγούμενο 24ωρο μόλις επτά άτομα έφτασαν παρανόμως στη χώρα και συγκεκριμένα πέντε στη Λέσβο και δύο Χίο. Ωστόσο, από την αρχή του έτους μέχρι τις 8 Μαΐου από τους 187.631 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη στα ελληνικά παράλια κατευθύνθηκε η συντριπτική πλειονότητά τους, δηλαδή το 82,8%. Βάσει των αφίξεων, το 44% ήταν άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό πως η δεύτερη σε μέγεθος μεταναστών χώρα υποδοχής Ιταλία δέχθηκε το ίδιο διάστημα μόλις 31.027 άτομα, το 16,5% των αφίξεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ακολούθησε η Κύπρος στην οποία έφτασαν μόνον 28 πρόσφυγες.

1.350 νεκροί σε πέντε μήνες

Από τον Ιανουάριο περισσότεροι από 1.350 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν σε κάποια ευρωπαϊκή ακτή, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης