Προσωπική αναφορά στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα έκανε χθες από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

Προσπαθώντας να εξηγήσει –αλλά χωρίς να πείσει –γιατί παραμένει ακόμα αριστερός, είπε μεταξύ άλλων: «Διότι Δημήτρη, αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να παλεύεις για την ιδεατή κοινωνία…».

Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε σε πλήθος ειρωνικών σχολίων στο καφενείο της Βουλής, κυρίως από ανθρώπους που διαθέτουν «αριστερό λογισμικό». «Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις;» ήταν μία από τις κακίες που ειπώθηκαν.

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο στον διάδρομο με τον Κουτσούμπα. Ανθρωπός μου που ήταν μάρτυρας είπε ότι αντάλλαξαν δυο λόγια σε πολύ θετικό κλίμα. Ο γραμματέας φέρεται ότι του είπε κάτι του τύπου «Αλέξη, κοίτα τους βουλευτές σου!».

Ο Σταύρος και οι κοψοχέρηδες

Στους κοψοχέρηδες –μετανιωμένους για την ψήφο τους ψηφοφόρους –που συνάντησε παντού στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι από τους 16 βουλευτές του νησιού τους 10 τους έχει εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και όχι τυχαία. Μαθαίνω ότι ο Σταύρος έφθασε στη Βουλή απευθείας από την Κρήτη. Είχε πάει στη Μάζα Σελίνου για να παραστεί στο μνημόσυνο του αδελφού του πατέρα του…

Μένω στον Θεοδωράκη, τον οποίο στοχοποίησε στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος, πετώντας καρφιά για τη διαφήμιση που έπαιρνε ο επικεφαλής του Ποταμιού όταν ήταν επικεφαλής του Protagon. Ο Θεοδωράκης ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια διευκρίνιση, γιατί, όπως είπε, «τα ξενύχτια στις βίλες του Πόρτο Υδρα έχουν κουράσει τον υπουργό»…

Θύμισε ότι από το Protagon έφυγε την άνοιξη του 2014, όταν αποφάσισε να μπει στην πολιτική και σταμάτησε η επιχειρηματική του σχέση με τη δημοσιογραφία.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ρίξει το φαρμάκι του προς τον Καμμένο χαρακτηρίζοντας αστείες τις συστάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας περί ήθους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς ο Πάνος «είναι γνωστός για την ατάκα του στα τέσσερα, στα τέσσερα, στα τέσσερα. Είναι για να γελούν όχι οι βουλευτές –που γελούν –αλλά τα θεωρεία». Πληρωμένη απάντηση.

Τα είπαν στο πόδι

Ιστορία γράφουν οι παρέες, λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Δεν ξέρω αν αυτό περιλαμβάνει και τις ετερόκλητες παρέες, αλλά χθες υπήρξαν διάφορα τέτοια πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής.

Σε ένα από αυτά συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Δεν ξέρω τι ακριβώς συζητούσαν. Εικάζω όμως πως εκτός από το επεισόδιο που είχε προηγηθεί στην Ολομέλεια με τους χρυσαυγίτες, δεν είχαν και πολλές άλλες θεματικές.

Ενα παρόμοιο πηγαδάκι σχημάτισαν όμως και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο και τον Θανάση Παφίλη.

Οπως μου μεταφέρεται, η συζήτηση είχε έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και ο άνθρωπός μου έπιασε να λένε κάτι για τρένα. Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ σχολίασαν επίσης το κόκκινο γαρίφαλο που είχε και ο υπουργός στο ντοσιέ του. Εκείνοι βέβαια προτίμησαν να το φορούν χθες όλη μέρα στο πέτο τους, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο την Εργατική Πρωτομαγιά.