Τη νέα πολιτική κίνηση που έχει την ονομασία Με την Επόμενη Ελλάδα παρουσίασε χθες σε συνεργατικό χώρο εργασίας στο Γκάζι, ο πρώην κορυφαίος υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, τον γιατρό και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Καρανίκα, τον γεωπόνο επιχειρηματία Αχιλλέα Μανούρα και τον ψυχίατρο Αχιλλέα Οικονόμου, αμφότεροι πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι με το ΠΑΣΟΚ, τον δικηγόρο Πέτρο Σφηκάκη, αναπληρωτή γραμματέα Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (1989-1993), την ιδιωτική υπάλληλο Φωτεινή Τσικρικτσή και την εκπαιδευτικό Ευαγγελία Κρομμύδα.

Η παρουσίαση μάλιστα μεταδόθηκε διαδικτυακά απευθείας από την ιστοσελίδα της Επόμενης Ελλάδας (epomeniellada.gr).

Σε έναν κατάλογο είκοσι σημείων που δόθηκε στη δημοσιότητα προσδιορίζονται επακριβώς οι στόχοι του νέου φορέα, με πρώτον την τήρηση διακριτών αποστάσεων από «την απερχόμενη Ελλάδα του χθες». Αντίπαλοι, τονίζεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Επόμενης Ελλάδας, είναι «η παρασιτική Ελλάδα, η σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης. Αυτοί που ξόδεψαν τα λεφτά, αυτοί που δεν μας αφήνουν να φύγουμε από τα Μνημόνια».

Τονίζουν, επίσης, ότι δεν ενδιαφέρονται «για το πολιτικό παρελθόν όσων πολιτών έρθουν μαζί μας», ενώ λαμβάνουν αποστάσεις από τον «μεταπολιτευτικό πολιτικό άξονα, δεξιά, κέντρο, αριστερά της παρασιτικής Ελλάδας».

Να υπογραμμίσω ότι εμμέσως πλην σαφώς ο νέος πολιτικός σχηματισμός αποστασιοποιείται πλήρως από την υφιστάμενη συζήτηση περί δημιουργίας πόλου της Κεντροαριστεράς: «Απορρίπτουμε τη λογική του τρίτου, αδύναμου και συμπληρωματικού πόλου για τον σχηματισμό κυβερνήσεων αναπαραγωγής της παρασιτικής Ελλάδας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Δεν ξεκινούμε ακόμη ένα κόμμα της παρασιτικής Ελλάδας, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτικό άξονα και κόμματα πάνω σε αυτόν που να εκπροσωπούν την Ελλάδα που παράγει» δήλωσε ο Ραγκούσης κατά την παρουσίαση του νέου φορέα.

Σχέδιο εθνικής ανάταξης

Στις 30 Μαΐου η Επόμενη Ελλάδα θα δημοσιοποιήσει σχέδιο εθνικής ανάταξης βασισμένο σε 10 ανατρεπτικές, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, αλλαγές. «Θα επέστρεφα στην πολιτική μόνο εάν ήμουν σίγουρος ότι όσα θα είχαμε να πούμε θα τα είχε απόλυτη ανάγκη ο ελληνικός λαός και θα ήταν εφικτά. Ναι, πραγματικά μπορούμε» είπε ο Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας ισχυρής όσο και έντιμης συμφωνίας ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχει η προσπάθεια αυτή, είπε, είναι να έχουμε μαζί μας τους πολίτες όχι μόνο ως συμπαραστάτες αλλά και ως «συνδιαμορφωτές» της πολιτικής μας.

Οπως αναφέρεται, τέλος, στην ιδρυτική διακήρυξη η νέα πρωτοβουλία συμπορεύεται:

«1) με τις ανάγκες των Ελληνίδων και των Ελλήνων που παράγουν και δημιουργούν αξία στην πραγματική οικονομία, στο κράτος, στα γράμματα και στις τέχνες,

2) με τις προσδοκίες της νέας γενιάς,

3) με την αγωνία των ανέργων».