Θα το δούμε και αυτό, στις υπέροχες μέρες που ζούμε –εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο. Από τότε δηλαδή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να διασώσει τη χώρα και εμάς μαζί της.

Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη Διαύγεια (διότι μόνο κακό τής κάνει η δημοσιότητα σε ό,τι αποφασίζει, και ειδικά όταν αυτό που αποφασίζει ακουμπάει δαπάνες και τα παρεπόμενά τους…) και από την άλλη να εισηγείται να δημιουργηθεί Διαύγεια για τα κόμματα!

Οπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ύστερα από σχετική πληροφόρηση που έλαβα προσφάτως, η νέα μεγαλοφυής ιδέα της λαοφιλούς κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί Διαύγεια για τα κόμματα –ήτοι ένα site παρόμοιο με αυτό της κανονικής Διαύγειας, στο οποίο τα κόμματα να είναι υποχρεωμένα να αναρτούν και συνεπώς να δημοσιοποιούν πλην του ισολογισμού τους και κάθε δαπάνη την οποία κάνουν στο πλαίσιο της λειτουργίας τους.

Αυτός που μου το είπε μού ανέφερε ότι ήδη έχουν κληθεί στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων προκειμένου να συζητήσουν με τα μέλη της Επιτροπής αυτή την προοπτική. Και πως η Επιτροπή θα δεχθεί «κάθε εποικοδομητική πρόταση η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τη συγκεκριμένη δική της».

Αν δεν πρόκειται για κάποιο –από τα τόσα αυτών των «άσων» (στο «μπαλαμούτι» μετά συγχωρήσεως), που μας κυβερνούν –εμένα καλό μου ακούγεται. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι και αυτό ενταγμένο στην υπόθεση της γνωστής Εξεταστικής περί των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ για να στριμώξει περαιτέρω ΝουΔού και ΠΑΣΟΚ…

Μόνο επιτυχίες

Το ευτύχημα πάντως είναι ότι «πάμε καλά» μέσα – έξω, όπως εκτίμησε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αλέξη χθες το μεσημέρι, και μάλιστα αυτός ο νέος θρίαμβος της κυβερνητικής πολιτικής αποτυπώθηκε και σε σημείωμα που μοιράστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πού θέλεις και δεν πάμε καλά. Πες! Στο Προσφυγικό; Μηδενίστηκαν, λέει, οι ροές προσφύγων από την Τουρκία και αυτό αποδεικνύει ότι λειτουργεί η συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Προφανώς στο πλαίσιο αυτής της επιτυχημένης πολιτικής είπε να βοηθήσει και ο καιρός, με τους ανέμους στο Αιγαίο πότε να είναι 7 μποφόρ και πότε 8 «τις τελευταίες ημέρες».

Στη διαπραγμάτευση; Εκεί να δεις επιτυχίες. Δεν υπάρχουν λόγια. Στέρεψαν οι λέξεις. Η γλώσσα αποδεικνύεται φτωχή να περιγράψει τους απανωτούς θριάμβους. Δεν θα ληφθούν, λέει, περαιτέρω μέτρα αλλά μόνο ένας αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών. Θρί-α-μβος! Ειδικά για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση που δεν έχει πιάσει έναν στόχο από τους τόσους των Μνημονίων, άρα ο μηχανισμός είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος…

(Τις υπόλοιπες επιτυχίες της κυβέρνησης όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο σημείωμα βαριέμαι αφόρητα να τις αναλύσω. Δεν έχει πλέον κανένα νόημα…)

Τρύπες στο νερό

Δεν είδα όμως κανένα σχόλιο γι’ αυτό που προκύπτει από την ευρωπαϊκή έκθεση για τις προβλέψεις σχετικά με την ελληνική οικονομία όπου αποκαλύπτεται πως από το πακέτο των μέτρων 5,4 δισ. που συναποφάσισαν πρόσφατα με την τρόικα το 1,3 δισ. θα προέλθει από τις περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Και από αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Και αυτό πότε; Οταν αυτοί οι ίδιοι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα χτυπήσουν το λαθρεμπόριο των καυσίμων και του καπνού το οποίο ζημιώνει με μερικά δισ. το Δημόσιο. Εχει ακούσει κανείς να γίνεται κάτι επ’ αυτού;

Μήπως δεν τους ξέρουν; Τους γνωρίζουν, είμαι βέβαιος. Μια βόλτα, ας πούμε, στον Πειραιά, στα γνωστά στέκια πέριξ της Ακτής Μιαούλη, θα βοηθούσε να ενημερωθούν πλήρως και καταλεπτώς ποιοι είναι οι λαθρέμποροι πετρελαίου (δεν είναι δα και πολλοί, πέντε έξι μικροί και κυρίως μεγάλοι!). Γιατί δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό; Και με αφήνουν… ασύδοτο να αναρωτιέμαι με το βρώμικο μυαλό μου μήπως υπάρχουν τίποτε φίλοι που δεν πρέπει να ενοχληθούν διότι κάνουν τα κουμάντα γενικώς…

Ο ευρών αμειφθήσεται

Στο μεταξύ «ήμουνα νιος και γέρασα» περιμένοντας πότε με το καλό θα γίνει αυτή η περιβόητη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί πραγματικά και ουσιαστικά η φοροδιαφυγή.

Τις ημέρες των γιορτών φαντάζομαι όλοι διαπιστώσαμε το πάρτι με τις αποδείξεις στα καταστήματα, και ειδικά στα εστιατόρια. Που ή δεν σου έδιναν καθόλου ή, αν σου έδιναν, πότε ήταν «ανάλυση λογαριασμού», πότε «δελτίο παραγγελίας», πότε «πρόχειρο σύνολο», αλλά ποτέ, μα ποτέ, ρε γαμώτο, «νόμιμη απόδειξη» με ΑΦΜ, φορολογικό υπεύθυνο κ.λπ.

Τώρα, είπε χθες ο υπουργός Τρύφων (Αλεξιάδης), «μελετάται διεξοδικά» η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, αλλά, επειδή σε εμένα προσωπικά το έχει πει καμιά δεκαριά φορές ώς τώρα ότι θα γίνει, ομολογώ ότι αυτή η «διεξοδική» μελέτη με έχει προβληματίσει σοβαρά!

Χρόνια και χρόνια μελετούν να το εγκαταστήσουν αυτό το ρημάδι το πρόγραμμα software που απαιτείται, και που ένας φίλος μου, (Ο) ειδικός σε αυτά, ο Ανδρέας Δρυμιώτης, μου λέει ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, πολιτική είναι η απόφαση και τίποτε περισσότερο. Γιατί δεν την παίρνουν λοιπόν; Τι είναι αυτό που τους αποτρέπει; Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω (και) από αυτό;

Ο ευρών αμειφθήσεται, διά χρυσού ωρολογίου…

Φωνή βοώντος

Πολλά πράγματα κληρώνουν την προσεχή Δευτέρα και ένα εξ αυτών είναι και η υπόθεση της επένδυσης στην Αφάντου Ρόδου. Θα συνεδριάσει, λέει, εκ νέου το Κεντρικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου (μη μου ζητάτε αρχικά, τα σιχαίνομαι…), το οποίο λειτουργεί στο υπουργείο των Οικονομικών και θα ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα. Οι Ροδίτες με επικεφαλής τον δήμαρχό τους θα προσέλθουν στην συνεδρίαση προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη του Συμβουλίου ότι αν τελικά ισχύσουν τα εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση για την επένδυση, αυτή θα χαθεί και το νησί θα στερηθεί ενός σημαντικότατου έργου.

Δεν ξέρω ποιον θα πείσουν με αυτό το επιχείρημα. Γνωρίζω όμως από τους φίλους μου από την Ρόδο ότι ο επενδυτής που λέγεται Αγγελιάδης, Ελληνοαμερικανός, τα έχει πάρει τόσο με την κατάσταση, που είναι έτοιμος να σηκωθεί και να φύγει. Αν αυτό λέει κάτι σε αυτούς τους λεβέντες…

Μέντιουμ

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και αισιόδοξες προβλέψεις, όπως οι νέες, του γνωστού προφήτη Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος με το κληρονομικό χάρισμα που διαθέτει και το οποίο έχει στείλει για (ψυχο)φάρμακα τον Χορταρέα και τους συναδέλφους του προβλέπει συντόμως εκλογές.

Χθες συγκεκριμένα, δήλωσε τα ακόλουθα, τα οποία προφανώς είναι αποτέλεσμα βασανιστικής διαδικασίας της φάσης «βλέπωωωωω… βλέπωωωωω… βλέπωωωωωω»:

«Θα κλείσει η συμφωνία αλλά εδώ και λίγες ημέρες παίζεται το χαρτί και των εκλογών συγχρόνως με τη συμφωνία. Δηλαδή θα κλείσει η συμφωνία και επειδή υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές που δεν θέλουν να ψηφίσουν θα πάει ο Τσίπρας προς εκλογές».

Σχόλιο; Ουδέν φυσικά. Τι να πεις…

Αντίο στον Ερρίκο

Και κάτι εντελώς προσωπικό. Εφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος δημοσιογράφος και φίλος (μου, αλλά και άλλων), ο Ερρίκος, «Ριρής» για όλους εμάς που τον αγαπήσαμε, Μπαρτζινόπουλος, και είμαι θλιμμένος γι’ αυτό. Δημοκράτης, κεντρώος εκ πεποιθήσεως (πίστευε, μέχρι που εξαφανίστηκε, ότι η Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου θα μπορούσε να επιβιώσει έναντι του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα…), με αγωνίες που αποτύπωνε καθημερινά στα κείμενά του ώς το τέλος για το μέλλον της χώρας και της παράταξης, ήταν για όλους εμάς που τον ζήσαμε, και εδώ στα «ΝΕΑ», μια αγαπημένη μορφή. Θα μας λείψει. Και ως αρθρογράφος, και ως… «βάζελος»!