Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που γεννά κινδύνους για τη χώρα δεν αποτελεί απλώς δείγμα ανικανότητας της κυβέρνησης. Είναι η απόδειξη της πολιτικής της αδυναμίας που σταδιακά οδηγείται σε απαξίωση και σύντομα σε αδιέξοδο. Θύμα των δικών της αντιφάσεων και του ψεύδους που ονόμασε αριστερή πολιτική μια παρέα που σχεδιάζει στο γόνατο και φαντασιώνεται ανατροπές στην Ευρώπη, χάνει κάθε μάχη και περιφέρει την άγνοιά της ως ευαισθησία. Η κουτοπόνηρη επιλογή τής διαρκούς σύγκρουσης με τους δανειστές για εσωτερική κατανάλωση έπιασε μία, έπιασε δύο, αλλά τα καλαμπούρια κάποια στιγμή τελειώνουν και έρχεται ο λογαριασμός που μιλάει στην τσέπη του καθενός χωρίς μεσολαβητές και επεξηγήσεις.

Το βαρύ πακέτο που ήδη ανακοινώθηκε (για φόρους – Ασφαλιστικό) και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν για να προκύψει συμφωνία είναι ισοπεδωτικά για όλους και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φθάσουμε ώς το τέλος. Οι ελιγμοί και τα τρικ δεν υποκρύπτουν πια μόνο τη συνήθη επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, αλλά προσπαθούν να κουκουλώσουν την πραγματική αδυναμία της να διαχειριστεί την κατάσταση εντός και εκτός.

Η γνωστή παρέα του Μαξίμου τα βρήκε μπαστούνια καθώς έχει πλέον να αντιμετωπίσει, πέραν των άλλων, και το διαλυμένο στράτευμα του ΣΥΡΙΖΑ που αντανακλάται στο κυβερνητικό χάος. Οι 53 και όχι μόνο αυτοί που στελέχη τους μετέχουν στην κυβέρνηση και διαθέτουν ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη (κοντά στους 15 βουλευτές) εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και φλερτάρουν με την ηρωική αναδίπλωση και εγκατάλειψη της εξουσίας. Στην πραγματικότητα, προβλέπουν τις εξελίξεις και σπεύδουν να τις χρεώσουν στην υφιστάμενη ηγετική ομάδα που αγνοεί το κόμμα και το οδηγεί, κατά την ανάλυσή τους, σε στρατηγική ήττα. Αυτή η εμπλοκή εξηγεί και τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για το ενδεχόμενο παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την κυβέρνηση, προκαλώντας ένα ακόμη πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα διαλυτικά φαινόμενα μπορεί να μην είναι ακόμη τόσο φανερά διότι τα καλύπτει η λαίλαπα των μέτρων, ωστόσο για τον Τσίπρα αυτό είναι ένα άλυτο πρόβλημα και μεταθέτει διαρκώς τον χρόνο της συμφωνίας παίζοντας με το μέλλον της χώρας.