Ολα τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ανισοτήτων στις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Στις ΗΠΑ όλα δείχνουν ότι η ανισότητα μεγάλωσε επειδή τα οφέλη της ανάπτυξης έχουν πάει σχεδόν αποκλειστικά στους πιο πλούσιους.

Ενας από τους λόγους είναι η τεχνολογική πρόοδος που αύξησε τη ζήτηση για εξειδικευμένους εργαζομένους ταχύτερα από την προσφορά. Αλλη αιτία είναι το γεγονός ότι οι πιο πετυχημένοι οικονομικά παντρεύονται πλέον αντίστοιχα πετυχημένα άτομα. Η τρίτη εξήγηση είναι ότι κάποια επαγγέλματα προσφέρουν πια πολύ υψηλότερες αποδοχές από κάποια άλλα, όπως το να είναι κανείς ο καλύτερος οδοντίατρος στην πόλη ή αστέρας του κινηματογράφου. Η τέρτατη ερμηνεία είναι ότι τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ειδικά τραπεζών, λαμβάνουν υψηλότατες αμοιβές όχι επειδή συμβάλλουν στην κοινωνία, αλλά επειδή αυτά θέτουν τους όρους για τις αμοιβές τους. Τέλος, άλλη δημοφιλής εξήγηση είναι ότι οι πλούσιοι έχουν καταλάβει τις θέσεις εξουσίας.

Πολλοί από όσους θέλουν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες συντάσσονται με τον διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς ή με τον Ντόναλντ Τράμπ. Αρκετοί πιστεύουν ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του θα πρέπει να σπάσουν σε κομμάτια οι τράπεζες, επειδή θεωρούν ότι οι πλούσιοι έχουν «εξαγοράσει» πολιτικούς. Τα χρήματα στην πολιτική είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα. Τι κάνουν όμως οι πολιτικοί τα χρήματα αυτά αφού δεν πάνε στις τσέπες τους –τουλάχιστον στις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι ότι τα χρήματα αυτά διοχετεύονται σε προεκλογικές εκστρατείες. Κατά την άποψή μου, το να ψηφίσει κανείς απευθείας υποψηφίους που θα εφαρμόσουν τις σωστές πολιτικές είναι καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων από το να ψηφίσει υποψηφίους που θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έμμεσα.

Ο Τζέφρι Φράνκελ είναι καθηγητής Σχηματισμού

Κεφαλαίου και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο

Χάρβαρντ. Εχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον