Από τα πιο γευστικά νηστίσιμα -και μη- πιάτα, η συνταγή για γεμιστή σουπιά είναι εύκολη, γρήγορη και το πιάτο ιδιαίτερα ελαφρύ. Από τη σεφ Ιωάννα Τσολομίτη.
Υλικά
4 μικρές σουπιές κατεψυγμένες ολόκληρες με το κεφάλι, καθαρισμένες
4 βαζάκι λιαστές ντομάτες (250 γρ)
3 ντομάτες
4 πιπεριές κέρατο
Θυμάρι
80 ml ξίδι βαλσάμικο
3 σκελίδες σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη
300 ml ελαιόλαδο
Aλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Oπως είναι ολόκληρες και καθαρισμένες οι σουπιές (κατεψυγμένες) τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30 λεπτά). Τις τοποθετούμε με την πλάτη πάνω σε ένα πιρέξ. Κόβουμε όλα τα αρωματικά μαζί με τα λαχανικά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι το σκόρδο και το θυμάρι. Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε το άνοιγμα της σουπιάς. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ξύδι μαζί με το λάδι και ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και με το μείγμα περιχύνουμε τις σουπιές μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε της σουπιές μέχρι να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά. Το φαγητό αυτό σερβίρεται κρύο και ζεστό.
Ιωάννα Τσολομίτη
Η Executive Chef είναι πάνω απ’ όλα μια γυναίκα που αγαπάει όσο τίποτε άλλο την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Έχει μεταδώσει την τέχνη της μέσα από πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και παρουσιάσεις σε έντυπα και ιστοσελίδες. Ακόμα πιο κοντά στο κοινό της, ήρθε με το βιβλίο «Πρόσκληση Μαγειρικής».
Η Ιωάννα Τσολομίτη είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών και πάντα εξέφραζε τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες μέσα από την κεραμική, τη γλυπτική και τη ζωγραφική. Η αγάπη της για την μαγειρική την οδήγησε στον χώρο της γαστρονομίας και τα τελευταία 30 χρόνια έχει εργαστεί ως chef σε κάποια από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, ανάμεσα σε αυτά το «Πιλ Πουλ», το «Ορίζοντες», το «Budha Bar» και το «Παλιά Αγορά».
Το 2004 , κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εργάστηκε ως chef, αλλά στην μακρόχρονη πορεία της υπήρξε και Executive Chef πολιτικών προσώπων. Το ευρύ κοινό όμως την αγάπησε μέσα από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις. Αν ρωτήσετε την ίδια, δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποια. Με νοσταλγία θυμάται τις πρώτες εμφανίσεις στην εκπομπή «Σαν στο σπίτι σας» του Mega με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Μαρία Μπακοδήμου, στο «Καλώς τους» στον Alpha με τη Ρούλα Κορομηλά, στο «Μες στην καλή χαρά» με τη Ναταλία Γερμανού αλλά και στο «Περί γης λόγος» στην ΕΡΤ3.Στην πολυετή διαδρομή ξεχωριστή θέση έχει η διδασκαλία της μαγειρικής τέχνης σε αναγνωρισμένες σχολές όπως την «Chef d’ Oeuvre» και τη «Le Monde».
Είναι μέλος του Chef’s Club, με άριστη γνώση της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας και πολύ καλή γνώση της Ιταλικής, Διεθνούς, Ασιατικής, Γαλλικής, fusion και ελαφριάς κουζίνας, ενώ δεν σταματάει να αναζητά νέους δρόμους στη γαστρονομία, όπως η διαιτητική και χορτοφαγική κουζίνα.
Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα, δημιουργώντας το «IOANNA’S BY TSOLOMITI».

