Οταν την κυβερνητική εξουσία την αντιμετωπίζει κανείς ως πρώτο αριθμό του λαχείου, της συμπεριφέρεται και ανάλογα. Πρωτίστως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη βρεθεί στην προηγούμενη κατάσταση του φτωχομεσαίου μικροαστού, που αγωνιά για το μέλλον. Και φυσικά παίρνει όλα τα σχετικά μέτρα. Κάνει το κουμάντο του. Συνεπώς, η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου και ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται - όσο εξαρτάται από τους ίδιους - να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Αυτό πλέον είναι το μόνο δεδομένο. Ακόμη και με όλη την κοινωνία στα κάγκελα, η συγκεκριμένη ομάδα αν διαθέτει, όχι τους 153, αλλά ακόμη και τους 150 βουλευτές που λέει ο λόγος, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία.
Και στη γεωγραφία της Αριστεράς, αν τους αναζητήσει κανείς, θα τους συναντήσει στη σοσιαλδημοκρατική Δεξιά. Ως εκ τούτου, δεν μπορείς να ζητάς από τους ανθρώπους άλλα πράγματα από αυτά που μπορούν να σου δώσουν και να τους αντιμετωπίζεις ως άλλους από αυτό που είναι. Εκτός λοιπόν από την αφροδισιακότητα της εξουσίας, που έτσι κι αλλιώς είναι ένα ισχυρό κίνητρο, υπάρχουν άλλοι δύο εξίσου ισχυροί λόγοι για τους οποίους η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές: πρώτον, με τα μέτωπα που έχει ανοίξει - δικαίως ή αδίκως, μικρή σημασία έχει εν προκειμένω - φοβάται τα χειρότερα στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές και, δεύτερον, η κυβερνητική εξουσία δεν είναι μια αφηρημένη και ιδεατή έννοια, αλλά ταυτίζεται με πανίσχυρα υλικά πλεονεκτήματα, τα οποία βεβαίως δεν θέλει να αποχωριστεί. Γι' αυτούς τους λόγους η ομάδα του Μαξίμου είναι διατεθειμένη να πάρει - ό,τι της «δώσουν» ή περίπου ό,τι της «δώσουν» οι δανειστές - επαχθέστατα μέτρα για την πλειοψηφία της κοινωνίας «των εργαζομένων τάξεων», που λέει και ο Μηλιός, προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία.
Θεωρούν ούτε λίγο ούτε πολύ πως ακόμη και αν πέσουν από την κυβέρνηση - όταν γίνουν εκλογές -, θα κατορθώσουν να κρατήσουν ένα διψήφιο ποσοστό και να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα. Ομως η Ιστορία είναι γεμάτη εκπλήξεις…