Στάση αναμονής ως προς το μέλλον των κινητοποιήσεων τηρεί ο αγροτικός κόσμος μετά το πολυσυζητημένο ραντεβού στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως το 88% των επαγγελματιών του κλάδου θα ωφεληθεί από τις συνδυαστικές ρυθμίσεις Ασφαλιστικού και Φορολογικού την επόμενη πενταετία.

Η κυβέρνηση προτείνει φορολόγηση των αγροτικών κερδών (εισόδημα και επιδοτήσεις) με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και το αφορολόγητο των μισθωτών (στα 9.550 ευρώ) αντί της εφαρμογής της μνημονιακής δέσμευσης για αύξηση του συντελεστή 13% που επιβάλλεται σήμερα από το πρώτο ευρώ στο 20% και 26% ακολούθως.

Στην πρόταση αυτή, η οποία ζυμώνεται προκειμένου να πάρει το πράσινο φως και από τους δανειστές, προβλέπεται παράλληλη κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα μόνο για τις επιδοτήσεις.

Το Μαξίμου περιμένει τις αποφάσεις των συνελεύσεων των μπλόκων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πεντάωρη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών έγραψε στο twitter: «Είμαι σίγουρος ότι οι συνελεύσεις των αγροτών θα σταθούν θετικά απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησής μας να δοθούν λύσεις».
Η αλήθεια είναι ότι ο αποκλεισμός ορισμένων εκπροσώπων αγροτών από το χθεσινό ραντεβού στο Μαξίμου αφαίρεσε το άλλοθι για κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές να ταχθούν υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων, κάτι που φάνηκε το βράδυ και από το γεγονός ότι οι αγρότες της Φθιώτιδας έκλεισαν εκ νέου δύο μπλόκα από τα οποία είχαν αποχωρήσει.
Κι έτσι, ενώ το Μαξίμου για λόγους ηθικής τάξης απέκλεισε μία ομάδα στην οποία συμμετείχε πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΒΖ, μερίδα αγροτών θεώρησε ότι «έφαγε πόρτα» για λόγους που εξυπηρετούν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το «μάγκωμα» των αγροτών δεν οφείλεται στις προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, αλλά στο γεγονός πως οι ίδιοι έχουν υψηλά εισοδήματα και δεν περιλαμβάνονται στο 88% που σταδιακά ωφελείται. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι αγρότες ζήτησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αφορολόγητο στις 24.000 ευρώ με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Σταθείτε βρε παιδιά… Ποια κοινωνική ομάδα δεν θα εξοργιστεί με κάτι τέτοιο».
Οι εκπρόσωποι των αγροτών επέμειναν για τη διατήρηση του ΟΓΑ, ωστόσο δεν πήραν κάποια σαφή απάντηση αφού ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι εφόσον το πενταετές μεταβατικό στάδιο λειτουργήσει θετικά ο Οργανισμός θα παραμείνει, σε αντίθετη περίπτωση όμως θα καταργηθεί.

Πάντως, η μουδιασμένη αρχική στάση των αγροτών δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η μαραθώνια συνάντηση οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Απομένει να φανεί τι θα αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα. Οπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, στον διάλογο με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς εκπροσωπήθηκαν 52 μπλόκα από όλη τη χώρα.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ. Μετά την αποχώρηση των αγροτών το Μαξίμου ανακοίνωσε διά της Ολγας Γεροβασίλη πως έγινε «μία ειλικρινής συζήτηση» στην οποία κατέστη σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμη και στις εξαιρετικές δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα.
Για την ακρίβεια, το Μαξίμου πρότεινε στους αγρότες την πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021, την κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος έως το 2021, τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί του 20% που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική, καθώς και τη θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά το Φορολογικό, η κυβέρνηση θεσπίζει το αφορολόγητο όριο για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και διαβεβαιώνει για φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν την πλειονότητα του αγροτικού κόσμου.