Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση βιάζεται –και σωστά εδώ που τα λέμε, οι απέξω μάς έχουν με το πιστόλι στον κρόταφο –να ολοκληρώσει τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να καταστρατηγηθεί κάθε έννοια δεοντολογίας, αντικειμενικότητας και τήρησης των κανόνων σε ό,τι αφορά τους σχετικούς διαγωνισμούς!

Διότι, αν συμβαίνει κάτι από τα προηγούμενα ή και όλα μαζί στο πλαίσιο της «πρεμούρας» να φτιάξουμε αυτά τα κέντρα υποδοχής των μεταναστών/προσφύγων, τότε δημιουργείται η αίσθηση ότι από αυτή τη βιασύνη κάποιος/οι θα ωφεληθεί/ούν και σταματώ εδώ την αφήγηση του έργου διότι θέλω να αφήσω να μιλήσουν τα πραγματικά περιστατικά.

Σύμφωνα λοιπόν με ένα ντοκουμέντο που περιέπεσε στα χέρια μου, το υπουργείο-σιδηρόδρομος, ήτοι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού (..!) του οποίου προΐσταται με πανθομολογούμενη επιτυχία ο αγαπημένος φίλος μου Σπίρτζης, προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 1.150 «οικίσκων», οι οποίοι δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα γνωστά κοντέινερ, για την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων.

Αλλά τον προκήρυξε με τη μέθοδο «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Ητοι: η ανάρτηση του διαγωνισμού στο Διαδίκτυο (και των προϋποθέσεων που τον συνθέτουν) έγινε (προσέξτε με παρακαλώ…) την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις 11.58. Διήρκεσε μόλις πέντε ώρες και δύο λεπτά και έληξε στις 17.00 της ίδιας ημέρας!

Του διαγωνισμού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου με τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές, στη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκαν αν μπορούν να παραδώσουν ώς τις 5 Φεβρουαρίου έτοιμα κοντέινερ, χωρίς καμιά αναφορά σε τεχνικές προδιαγραφές. Το τηλεφώνημα-βολιδοσκόπηση έγινε στις… 28 Ιανουαρίου, δηλαδή αν κάποιος απαντούσε καταφατικά θα έπρεπε μέσα σε μια εβδομάδα να μπορεί να παραδώσει έτοιμα κοντέινερ άγνωστων προδιαγραφών!

Στον πεντάωρο διαγωνισμό έλαβαν μέρος όσες εταιρείες είχαν απαντήσει «ναι» στο κρίσιμο τηλεφωνικό ερώτημα της δυνατότητας παράδοσης κοντέινερ ώς τις 5 Φεβρουαρίου. Οποιος όμως έμπαινε στον κόπο να διαβάσει τους όρους του διαγωνισμού όπως αυτός αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο διαπίστωνε ότι πουθενά δεν αναφερόταν ότι υπήρχε τέτοιος όρος περί την παράδοση.

Καλό; Υπάρχει και καλύτερο! Ολως τυχαίως –όπως σημειώνει και σχετικό έγγραφο του υπουργείου –οι τιμές (των κοντέινερ) ανά μονάδα ήταν παρεμφερείς και δεν διαφοροποιήκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ακούτε τώρα σύμπτωση, ε;

Μην τα πολυλογώ, με αυτά και με εκείνα και αφού και οι τιμές ανά μονάδα κοντέινερ «ήταν παρεμφερείς» και «δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά», το καλό υπουργείο επέλεξε να σπάσει την ανάθεση σε… τέσσερα κομμάτια –όσες και οι εταιρείες που ανέλαβαν το έργο.

Για λόγους που εγώ αγνοώ αλλά προφανώς θα υπάρχει κάποια εξήγηση (εδώ είμαστε να τη φιλοξενήσουμε…), αντί των 1.150 «οικίσκων» τελικά θα εγκατασταθούν στα hotspots μόνο 769 και από αυτούς (πάλι δηλώνω πρόθυμος να υποδεχθώ κάποια εξήγηση…) τους μισούς περίπου θα κατασκευάσει και θα παραδώσει η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η εταιρεία αυτή θα παραδώσει 359 κοντέινερ συνολικού κόστους 4,2 εκατ. ευρώ. Από 180 «οικίσκους» θα παραδώσουν οι εταιρείες Glassart και Ευρωεμπορική και 50 τεμάχια θα παραδώσει η τέταρτη εταιρεία μειοδότης που ονομάζεται ΝΕΟΚΑΤ.

Αυτά είναι τα δεδομένα της υπόθεσης, δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο, αλλά πειθαρχημένο άτομο όπως είμαι θα περιμένω να δω τι εξηγήσεις υπάρχουν για όλα τα προηγούμενα. Φυσικά υπάρχει και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αλλά μόλις πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι αυτή «απείχε από την έκδοση γνώμης» για τον διαγωνισμό, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ουσιαστικά παρακάμφθηκε λόγω του (κατ)επείγοντος χαρακτήρος του. Και εδώ που τα λέμε, σωστά έπραξε (η Αρχή, όχι οι άλλοι…). Για έναν διαγωνισμό που διήρκεσε μόλις πέντς ώρες και δύο λεπτά, τι γνώμη να εκφέρει για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη νομιμότητά του; Πλάκα κάνουμε τώρα;

Φαγητοπόλεμος

Και αφού λύσαμε το πρόβλημα πού θα στεγαστούν προσωρινά οι άνθρωποι που θα φτάνουν στα νησιά μας από τα απέναντι παράλια, έπρεπε να λυθεί και το πρόβλημα τι θα τρώνε αυτοί οι άνθρωποι. Με ενημέρωσαν λοιπόν ότι η τροφοδοσία τους ανατέθηκε σε γνωστή αθηναϊκή εταιρεία κέτερινγκ, αλλά το πράγμα έμπλεξε άσχημα στη Μυτιλήνη (κυρίως): βιοτέχνες της περιοχής τα πήραν άσχημα, διότι σου λέει έρχονται τόσους μήνες οι πρόσφυγες, εμείς τους ταΐζουμε κουτσά-στραβά και μένει και στο νησί το κατιτίς, θα μας φέρετε εσείς κέτερινγκ από την Αθήνα να μας πάρει τη δουλειά;

Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες την Παρασκευή, όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να μοιραστούν στους μετανάστες μερίδες φαγητού που είχαν παρασκευαστεί στην Αθήνα, ώστε το υπουργείο Αμυνας έδωσε εντολή τελικά να μη μοιραστεί το φαγητό και να επιστραφεί στην εταιρεία.

Εξαιτίας των αντιδράσεων αυτών, οι οποίες εν μέρει προκλήθηκαν διότι οι διαμαρτυρόμενοι διατείνονταν πως η σίτιση των προσφύγων ανατέθηκε απευθείας στο εξ Αθηνών κέτερινγκ και δεν προηγήθηκε διαγωνισμός, εγκύρως πληροφορήθηκα τα ακόλουθα: τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Αμυνας που έχει και την ευθύνη της τροφοδοσίας των ανθρώπων αυτών πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τη σίτιση όσων θα φιλοξενούνται προσωρινά στα κέντρα…

(Εννοείται ότι γνωρίζω για ποια εταιρεία πρόκειται, ποιος την έχει καθώς και τους ιδιαίτερους δεσμούς του με τους αρμοδίους. Αποφεύγω όμως να αναφερθώ διότι θα ήταν unfair σε αυτή τη φάση και αυτές ειδικά τις ημέρες…)

Υπουργείο Ευτυχίας

Οπως διάβασα και στη λατρεμένη «Αυγή», η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε σε θέματα Τσίπρα είναι αυθεντία, ο πρόεδρος Αλέξης εξήγγειλε ότι «σύντομα κλείνουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα».

Από σεμνότητα υποθέτω ο πρόεδρος δεν καθόρισε τη σειρά προτεραιότητας του κλεισίματος των ανοιχτών μετώπων, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάτι τύπους όπως εγώ να αναφέρω ότι ήδη έγινε η (καλή) αρχή με το κλείσιμο των καναλιών, τα οποία πραγματικά ήταν η αιτία όλης της κακοδαιμονίας του λαού!

Δεδομένου δε ότι και αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την ολοκλήρωση της προσπάθειας με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που θα πάρει η νέα διαπλοκή, νομίζω πως ακούω ήδη τα πουλάκια να τιτιβίζουν χαρούμενα στον (επερχόμενο) παράδεισο που θα καταστεί η χώρα ύστερα από αυτή την εξέλιξη.

Τούτου δοθέντος εισηγούμαι στον πρόεδρο Αλέξη να κορυφώσει την προσπάθεια με ένα υπουργείο που θα ανταποκρίνεται πλέον στην κατάστασή μας: ένα υπουργείο Ευτυχίας ανάλογο αυτού που έχουν ιδρύσει τα εμιράτα του Κόλπου. Ποιος άλλος μπορεί να διαχειριστεί πλέον την πασιφανή ευτυχία του ελληνικού λαού;

Μην τον είδατε

Επί του ίδιου πάντοτε, δεν μπορώ να μην επισημάνω την παντελή απουσία από το προσκήνιο του ινδάλματος του κόσμου τής πρώτη φορά Αριστεράς, καλλιτέχνη κυρίου Λάκη Λαζόπουλου. Πού έχει χαθεί αυτή η ψυχή; Γιατί δεν μιλάει; Γιατί δεν πραγματοποιεί μια από αυτές τις εκπομπές-κόσμημα αισθητικής που κάνει ώστε να διατυπώσει τη θέση του για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που σκότωσε διαμιάς τη διαπλοκή;

Απορώ! Αλλά δεν εξίσταμαι. Για να μη μιλάει το παλικάρι (λέμε τώρα…) τον έχει δέσει τον γάιδαρό του. Θα το ‘χει στήσει το… τσαντίρι ήδη Αγία Παρασκευή. Αλλιώς δεν εξηγείται. Μανούλα είναι σε κάτι τέτοιες μεταλλάξεις…