Συνεδρίαση Ολομέλειας 28/01/2016 ΞΣΤ’. Η εικόνα της αίθουσας παραπέμπει στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη. Στα υπουργικά έδρανα ένα-δυο άτομα. Οι ερωτήσεις των βουλευτών μένουν αναπάντητες. Χωρίς σχόλια –μεταφέρουμε εδώ, λέξη προς λέξη, τα πρακτικά από το τελευταίο 10λεπτο της συνεδρίασης με προεδρεύοντα τον Α’ αντιπρόεδρο (και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Αναστάσιο Κουράκη.

Κουράκης: Οι ερωτήσεις είναι 19 στο σύνολο κι απαντώνται δύο. Σίγουρα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε γιατί αυτή δεν είναι κατάσταση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Εχει ακυρωθεί στην πραγματικότητα μία από τις δύο λειτουργίες του Κοινοβουλίου.

Η επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 434 του ΣΤ’ αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Δημητρίου Κρεμαστινού σχετικά με τα προβλήματα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

Κρεμαστινός: Κύριε Πρόεδρε, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι υποχρέωση των υπουργών. Το νομοθετικό έργο κι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι οι ουσιαστικότερες αρμοδιότητες της Βουλής. Πρέπει ο υπουργός να αναφέρει το κώλυμά του, π.χ. αν είναι στο εξωτερικό. Αλλιώς ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να εκτεθεί ενώπιον της Βουλής, δηλαδή ενώπιον του ελληνικού λαού. Διότι εμείς εδώ δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας. Εκπροσωπούμε κάποιες χιλιάδες ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από εμάς.

Κουράκης: Μια που βρίσκεται εδώ ο κ. Κωνσταντινόπουλος… Εχουμε την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πρόοδο των έργων αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

Κωνσταντινόπουλος: Είναι η τρίτη εβδομάδα που έρχομαι στο Κοινοβούλιο και δεν έρχεται ο κ. Τσακαλώτος. Η κυβέρνηση είναι εξαφανισμένη από το Κοινοβούλιο. Κύριε Πρόεδρε, αν θα μου επιτρέψετε με μια δόση υπερβολής, η κυβέρνηση φτύνει το Κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ολοι πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά απέναντι σε αυτό που συμβαίνει.

Κουράκης: Ευχαριστούμε, συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία σας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γιατί αυτή η κατάσταση δεν τιμά ούτε την κυβέρνηση ούτε το Κοινοβούλιο.

Και συνεχίζει:

z Η 437/25-1-16 επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Αννας Βαγενά προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την προστασία του δάσους των Αγίων Θεοδώρων κοινότητας Ραψάνης. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

z Η 442/25-1-16 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΚΚΕ κ. Χρήστου Κατσώτη προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου της SOFTEX στον Βοτανικό. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, καθώς ο κ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στο εξωτερικό.

z Η 429/19-1-16 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του Ποταμιού κ. Χάρη Θεοχάρη προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του Ομίλου ΑΣΠΙΣ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

z Η 430/19-1-16 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών ΑΝΕΛ κ. Αθανασίου Παπαχριστόπουλου προς τον υπουργό Επικρατείας σχετικά με την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων. ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ καθώς ο υπουργός κ. Παππάς συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο εξωτερικό.

z Η 431/21-1-16 επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β’ Πειραιά της Ενωσης Κεντρώων κυρίας Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου προς τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με την αναγνώριση 3.000 πτυχίων από κολέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού. ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

z Η 426-19/-1-16 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης κι επαναπρόσληψης των εργαζομένων. ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Για λόγους συντομίας παραλείπουμε τη μακρά σειρά από τις επίκαιρες ερωτήσεις που έμειναν αναπάντητες. Αυτές που αναφέρονται δεν αποτελούν παρά ένα μικρό και θλιβερό δείγμα…

Συνεδρίαση Ολομέλειας 28/01/2016 ΞΣΤ’.

Η εικόνα της αίθουσας παραπέμπει στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη.

Μόνο που η Δόξα εδώ δεν περπατά μονάχη…