Η φωνή του Δημήτρη Μαντζούνη, διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, όταν μιλούσε για τις θυγατρικές της τράπεζας στα Βαλκάνια έδωσε τον τόνο. Κάνοντας ανασκόπηση της πορείας της τράπεζας από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την επέκταση στα Βαλκάνια αλλά και τις σημερινές πιέσεις.

Και ξεκαθάρισε πως σε πείσμα των όσων λέγονται, η τράπεζα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να κρατήσει την παρουσία της εκτός Ελλάδος.

Είναι προφανές ότι για τις ελληνικές τράπεζες η διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης παρουσίας εκτός της χώρας είναι ύψιστη προτεραιότητα. Και αυτό γιατί, εκτός από λόγους πρεστίζ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η όποια κερδοφορία μόνο από εκεί μπορεί να προκύψει, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Εχοντας να αντιμετωπίσουν τον γολγοθά των επισφαλειών και της έλλειψης καταθέσεων εντός των τειχών, οι ελληνικές τράπεζες ποντάρουν στα Βαλκάνια ως αντιστάθμισμα. Καθώς μάλιστα βλέπουν ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις μεταναστεύουν μαζικά στις γειτονικές χώρες αναζητώντας πιο σταθερό και λιγότερο κοστοβόρο επιχειρηματικό περιβάλλον, έχουν κάθε λόγο να βρίσκονται εκεί.

Από την άλλη, η σταδιακή αποχώρηση από τα Βαλκάνια μέσω της πώλησης θυγατρικών είναι ένας από τους όρους που προβλέπονται στα σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει. Αρα θα χρειαστεί να αναζητήσουν άλλους δρόμους για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Παράλληλα, οι θυγατρικές τους αποτέλεσαν στο παρελθόν μήλον της Εριδος για ιταλικές, αυστριακές αλλά και γερμανικές τράπεζες. Οι οποίες τώρα, βλέποντας πόσο αποδυναμωμένοι είναι οι έλληνες ανταγωνιστές τους, φιλοδοξούν να πάρουν τη ρεβάνς. Και εκμεταλλευόμενες τη συγκυρία, να πάρουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδανικά έναντι πινακίου φακής.

Δεδομένης λοιπόν της συγκυρίας, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να εμπλακούν σε νέους βαλκανικούς πολέμους. Από την έκβαση των οποίων θα κριθεί αν θα παραμείνουν περιφερειακοί παίκτες ή αν θα περιοριστούν στα στενά σύνορα της χώρας.