Μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών (Ασφαλιστικό – Αγροτικό – Προσφυγικό) πρόβαλε ως εξωγήινος και ο κ. Βαρουφακης. Λαλίστατος όπως πάντα, πλην όμως δεν μας έκανε σοφότερους. Οι λεπτομέρειες παρέλκουν. Η περίφημη φανταχτερή, πλην κενή, διαπραγμάτευση το επτάμηνο του 2015 ήταν εξαρχής λάθος. Απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο και τη χειρότερη έκβαση πως η αλαζονεία οδηγεί στην καταστροφή.
Φοβάμαι ότι είναι το μόνο που θα μείνει στην Ιστορία από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ηδη διδάσκεται ως παράδειγμα αυτοκτονικής τακτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Κι όμως, είχαμε αντίστοιχα ιστορικά παραδείγματα. Ο Θουκυδίδης δεν παραθέτει τυχαία τον διάλογο Αθηναίων – Μηλίων και την κατάληξή του. Επίσης, κανένας δεν αγνοεί την ανεπάρκεια των κομμουνιστών ηγετών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εξωπραγματική στόχευσή τους, που οδήγησε σε έναν Εμφύλιο με προδιαγεγραμμένο τέλος.
Το δίκιο, αν υπάρχει, εξουδετερώνεται από την ακολουθούμενη τακτική. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και δεν παραγράφονται ό,τι και να υποστηρίζει εκ των υστέρων ένας επηρμένος υπουργός, ακόμα κι αν τον ακλουθούσε –δυστυχώς –ο Πρωθυπουργός του!
Η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα. Για τους πρωθυπουργούς δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Εξάλλου με την υπαναχώρησή του, την τελευταία στιγμή, ουσιαστικά το παραδέχτηκε. Ομως ούτε αυτό διασώζει τα πράγματα. Η κάθε κυβερνητική ενέργεια έχει συνέπειες. Εν προκειμένω οι συνέπειες της επτάμηνης διαπραγμάτευσης υπήρξαν οδυνηρές για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για πολύ καιρό τα «σπασμένα».
Η καθυστερημένη μεταμέλεια του Πρωθυπουργού θεωρήθηκε ειλικρινής και επιβραβεύτηκε στις εκλογές. Τούτο δηλοί πολλά. Κυρίως την ένδεια της αντιπολίτευσης, απόρροια νεοφανούς (ή και παλαιοτέρου;) συστήματος διαπλοκής καραμανλικών (και άλλων) με την Αριστερά.
Κατόπιν τούτου, αλήθεια, τι ακριβώς σημαίνει ο εορτασμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην εξουσία;
Τα οικονομικά δεινά και τα σκληρά παρακολουθήματά τους επιδεινώθηκαν. Η οικονομική ασφυξία είναι εδώ. Οι κοινωνικές παρενέργειες επίσης. Εορτασμός σε κενό αέρος!
Αλλά και στην Κεντροαριστερά παρατηρούμε ότι η οικονομική κρίση δεν ξύπνησε κόμματα και κινήσεις, αλλά η νίκη στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη! Παράλογο;
Οι προκλήσεις είναι καθημερινές. Επί επτά χρόνια αναζητείται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Η πρόσφατη πείρα μάς οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι μόνο το Μνημόνιο!

Με γραβάτες ή χωρίς «Τα παιδία παίζει»!Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός