Τελευταίος γύρος

Η πρόταση που καταθέτει σήμερα μέσω των «ΝΕΩΝ» η Φώφη Γεννηματά είναι η έσχατη ευκαιρία για κόμματα, κινήσεις, ομάδες και μεμονωμένα στελέχη τής –τόσο ταλαιπωρημένης –«Κεντροαριστεράς»: ένας νέος πολιτικός φορέας, με ηγεσία που θα προκύψει έως το καλοκαίρι, μέσα από ανοιχτή εκλογή.

Ο χώρος όπου κάποτε στρογγυλοκαθόταν το ΠΑΣΟΚ –ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στην κομμουνιστική Αριστερά –έχει σήμερα νέο ενοικιαστή, που δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζει να καταπατήσει μέρος του οικοπέδου.

Το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι και όλα τα άστεγα πολιτικά στελέχη που θεωρούσαν τους εαυτούς τους πρωθυπουργήσιμους τις παλιές, καλές μέρες, σπρώχνονται –με δική τους ευθύνη –στο περιθώριο: η προσπάθεια τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσκοπεί στην αναβίωση ενός νέου δικομματισμού, με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να περιορίζονται σε συμπληρωματικό ρόλο.

Μέσα στους επόμενους μήνες –και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά –τα πράγματα στη χώρα θα γίνουν πολύ χειρότερα: εκτός από το Ασφαλιστικό, στην ατζέντα προστίθεται το Φορολογικό, με τη μεσαία τάξη να μπαίνει άλλη μία φορά στο στόχαστρο.

Η Νέα Δημοκρατία, ως φυσική διάδοχη κατάσταση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάθε λόγο να κάνει σκληρή αντιπολίτευση –η οποία όμως να μην εμποδίζει το κυβερνών κόμμα να ψηφίσει όλα εκείνα που δεν θα τολμούσε καν να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αλλωστε, ουδείς σώφρων θα ήθελε να αναλάβει τη διακυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα ισχυρό, διότι οι πάντες γνωρίζουν καλά τι θα σήμαινε αυτό.

Επομένως, ο κλήρος πέφτει στις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς: να ενοποιηθούν για να περιφρουρήσουν κατά το δυνατόν τη μεσαία τάξη –και να μεταβληθούν έτσι σε έναν αξιόπιστο ενδιάμεσο πόλο στην πολιτική ζωή. Αλλιώς, ας ασχοληθούν με κάτι άλλο –η ζωή έχει πολλά ενδιαφέροντα, έστω και υπερφορολογημένη.