«Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας λέει ότι κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό που κάνει» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα της καύσης νεκρών.

Όπως πρόσθεσε ο κ.Ιερώνυμος «άλλο είναι, αν ένας άνθρωπος το επιλέξει κι άλλο να του το φορτώσουν. Αν το ζητήσει μόνος του, γραπτώς, ότι δηλαδή επιθυμεί την καύση, είναι δική του επιλογή και δική του ευθύνη. Δεν μπορεί όμως να ζητά να είναι ολίγον ορθόδοξος, να θέλει δηλαδή την ακολουθία, αλλά να επιτρέψει να γίνει το αποτεφρωτήριο μέσα στο Κοιμητήριό μας. Όσοι, λοιπόν, θέλουν αυτήν την υπόθεση, είτε ως ιδιώτες είτε ως φορείς, ας αγοράσουν ένα κτήμα. Θα βρουν μία έκταση, θα κάνουν ένα αποτεφρωτήριο κι από κει και πέρα καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του και αναλαμβάνει και την ευθύνη».Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δεν μπορεί ο καθένας να προσθέτει ή ν’ αφαιρεί, όποτε νομίζει» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κ.Ιερώνυμος ρωτήθηκε επίσης τι προτίθεται να κάνει αν επιμείνουν οι δήμαρχοι και απάντησε: «Ο δήμαρχος τη δουλειά του κι εγώ τη δική μου…».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με απόφασή της τάχθηκε εκ νέου κατά της καύσης των νεκρών σημειώνοντας ότι είναι όμοια με τη διαδικασία της ανακύκλωσης απορριμμάτων ενώ επιτέθηκε και στους Δημάρχους που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες δημιουργίας αποτεφρωτηρίων.