Η ιδέα ότι οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές αποτελούν βασικό παράγοντα αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης ήταν πάντα ισχυρή στο μυαλό των πολιτικών στις πιο φτωχές χώρες. Η ιδέα αυτή βρισκόταν επίσης πίσω από τα προγράμματα παροχής βοήθειας που χορηγήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αποτελεί το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία της νέας Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (ΑΙΙΒ) που προωθεί η Κίνα.

Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης μέσω επενδύσεων σε υποδομές έχει χάσει εδώ και καιρό υποστηρικτές στις αναπτυγμένες χώρες. Ισως έχει έρθει ο καιρός όμως να αλλάξει αυτό. Εάν δει κανείς ποιες χώρες εξακολουθούν να αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς παρά τα σημερινά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, θα δει ότι υπεύθυνες γι’ αυτό είναι σε σημαντικό βαθμό οι δημόσιες επενδύσεις.

Στην Αφρική το πιο καλό παράδειγμα είναι η Αιθιοπία, η οποία από το 2004 και μετά αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό άνω του 10%. Αυτό οφείλεται σε μαζικές δημόσιες επενδύσεις.

Το ίδιο συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και στην Ινδία αλλά και στη Βολιβία, εάν πάμε στη Λατινική Αμερική. Αυτό συμβαίνει επειδή στη Βολιβία οι δημόσιες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν από το 2004 έως το 2014. Τα πιθανά οφέλη των δημόσιων επενδύσεων δεν περιορίζονται μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από τέτοιες επενδύσεις μπορούν να ωφεληθούν πολύ χώρες στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα ακριβή αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμογή πολιτικής δημόσιων επενδύσεων στην Αιθιοπία, την Ινδία ή τη Βολιβία. Ωστόσο, και τα τρία αυτά παραδείγματα μας δείχνουν ότι άλλες χώρες, περιλαμβανομένων και αναπτυγμένων, θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις εκεί καθώς αναζητούν οικονομικές πολιτικές που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη.

Ο Ντάνι Ρόντρικ είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ