Θετική αποτίμηση της κατάστασης και όχι απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, που θα ανοίξει τον δρόμο για την απεδέσμευση από τον ESM των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, αναμένεται στη συνεδρίαση του Euroworking Group την Τρίτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Κι αυτό, γιατί, όπως εξηγούν, για να αποδεσμευθούν τα χρήματα είναι αναγκαία η νομοθέτηση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν πιθανή τη σύγκλιση νέου EWG την Πέμπτη.

Πάντως οι ίδιοι τονίζουν ότι η συμφωνία Αθήνας – θεσμών θα επέλθει πολύ σύντομα, επιβεβαιώνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για τα ανοιχτά ζητήματα με κυριότερο αυτο των κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές αναμένουν τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών έχουν έλθει πολύ κοντά, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα.

Για τη συνεδρίαση, την Τρίτη, της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνισαν επίσης, ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας.

Δεν απέκλειαν, τέλος, το ενδεχόμενο να συγκληθεί δεύτερο EWG, ενδεχομένως την Πέμπτη, το οποίο θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.