Τραυματική καταγραφή ως εράνισμα γεγονότων και σημειολογία κρίσιμων μεν εξελίξεων, πλην εν πολλοίς αναξιολόγητων. Με την προσοχή –όχι αδικαιολόγητα –να περισπάται από τη σαφώς παθογενή εσωστρέφεια που την ανατροφοδοτούν συν άλλοις οι βάναυσοι (κι επιδεινούμενοι) δείκτες της ελληνικής καθημερινότητος. Οπόταν: Επί μεν ατομικού επιπέδου, ο επαχθής φόρτος των αναπαραγόμενων προβλημάτων εγκλωβίζει σε μια αυτοδήλως εναγώνια μάχη επιβιώσεως. Επί δε συλλογικού, οι παραταξιακοί διαγκωνισμοί (με σαφείς ροπές εμφυλιοπολεμικών συνδρόμων) οδηγούν σε ανάλογες περιχαρακώσεις. Αμβλύνοντας και όραση, και μέτρο, και κρίση. Ιδού λοιπόν μερικά περιρρέοντα γεγονότα, κάποια από τα οποία δεν είχαν ούτε καν την τύχη έστω κι ενός μονόστηλου:

n Στις επόμενες μέρες (18 Νοεμβρίου) ο Πρωθυπουργός της χώρας θα βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με την ηγεσία της γείτονος πάνω σε καίρια ζητήματα που ανακύπτουν. Οπως το Προσφυγικό και οι παροξυνόμενες υποτροπές του. Και άλλα χρονίζοντα. Κυπριακό δηλαδή κι ελληνοτουρκικά.

n Ο τούρκος ομόλογός του μόλις θα έχει εν τω μεταξύ επιστρέψει από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Οπου αύριο θα συνεορτάσει με την εγκάθετη τουρκοκυπριακή ηγεσία την επέτειο ανακηρύξεως του ψευδοκράτους! Και όπου θα εξαγγείλει την «αποφασιστική πρόθεση της μητέρας πατρίδας» να μεθοδεύσει αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος. Εγγυούμενος συν άλλοις ότι: «Δεν θα επιτρέψει ποτέ την αναίρεση των εγγυητικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

n Ακριβώς στο ίδιο κυπριακό κατοχικό σκηνικό (όπου αύριο θα επιδείξουν την ισχύ τους παρελαύνοντας οι δυνάμεις του Αττίλα) η διαπιστευμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέσβειρα των ΗΠΑ οργάνωσε μεγάλη δεξίωση σε τουρκοκυπριακό ξενοδοχείο. Στην οποία παρευρέθησαν για πρώτη φορά «εν στολή» ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων με τους επιτελείς του! Πέραν άλλων «επισήμων». Του παρανόμου «πρέσβεως» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος διαλαμβανομένου. Περιττό να λεχθεί ότι οι πρωθύστερες διαμαρτυρίες της κυπριακής κυβερνήσεως έπεσαν στο κενό. Ενώ το θέμα στην Αθήνα πέρασε στο ντούκου… Αφήνοντας τα της Κύπρου: Μόλις προέκυψε ο σάλος με τα περί εθνοκαθάρσεως ή γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, η «μακρά χειρ» της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια ενεργοποίησε «ανταποδοτική κίνηση» με αλβανικό πρόσημο. Με τον όμορο εθνικισμό να προβάλλει θέμα «γενοκτονίας των Τσάμηδων»! Και το μεν Κόσοβο να το συν-υιοθετεί ενώ τα Τίρανα να επιλιπαίνουν διά της ευφραδούς σιωπής των τους ισχυρισμούς.

Σ’ αυτά να προστεθούν αφενός οι ανατασσόμενοι φόβοι έως και θερμών υποτροπών στη βαλκανική ζώνη λόγω των ευρύτερων περιφερειακών κρίσεων. Οπως εξάλλου υπενόησε προ ημερών το Βερολίνο. Και αφετέρου οι εγκυμονούμενες περιπλοκές στην ανατολική μεσογειακή λεκάνη. Οχι μόνο λόγω δυναμικής καθόδου (κι εμπλοκής) της ρωσικής αρκούδας, αλλά και ως συνέπεια διαμορφούμενων στρατηγικών ζεύξεων με επίκεντρο τα ενεργειακά. Που άπτονται άμεσα και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οπόταν ακριβώς δεν μπορεί να μη δούμε, να μην αξιολογήσουμε και προπαντός να μην αντιμετωπίσουμε τέτοιες εξελίξεις. Που σημαίνει υποφερτή έστω ανασύνταξη αποτρεπτικής ετοιμότητος. Με συνετή διαχείριση όσων ανακύπτουν.

Ο Α. Λυκαύγης είναι δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής.