Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ότι σκληραίνουν την πολιτική τους απέναντι στους πρόσφυγες δημιουργώντας πολύ αρνητικό κλίμα για τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα –ενώ Τσίπρας και Ρέντσι μόνοι αναζητούν διέξοδο.
Χθες οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν με αφρικανούς ηγέτες προκειμένου να τους πείσουν να δεχθούν την επιστροφή πολιτών τους που ζητούν άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Σύνοδος είχε αποφασισθεί τον Απρίλιο όταν 800 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγιο έξω από τις ακτές της Λιβύης, έκτοτε όμως οι προσφυγικές ροές έχουν αλλάξει και τώρα το μεγαλύτερο κύμα φθάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών.

Η καθυστερημένη αυτή Σύνοδος είναι άλλο ένα δείγμα της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χαράξει ουσιαστική πολιτική για το Προσφυγικό. Από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι το σύστημα χορήγησης ασύλου της ΕΕ έχει φρακάρει σε τέτοιο βαθμό ώστε αν σήμερα σταματούσαν να φθάνουν στην Ευρώπη πρόσφυγες, θα χρειαζόταν ένας χρόνος για να εξεταστούν οι υπάρχουσες αιτήσεις, οι οποίες ανέρχονται στις 770.000.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ. Σήμερα, οπότε και συζητείται το θέμα των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολα. Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες για πρώτη φορά ότι θα αρχίσει να στέλνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να φθάσουν στο έδαφός της, ανατρέποντας την προηγούμενη πολιτική της που προέβλεπε ότι όποιος Σύρος ζητούσε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία θα του επιτρεπόταν να μείνει.
Τον Αύγουστο το Βερολίνο είχε αποφασίσει να μην επιβάλει τους όρους της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ στους σύρους πρόσφυγες, αυτό όμως σταμάτησε να ισχύει από την Τρίτη –το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο οι αφίξεις προσφύγων στη χώρα έφθασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 181.000. Μόλις τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία πρέπει να διαλαλήσει σε όλο τον κόσμο ότι φθάνει στο όριό της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

Αν όμως η Γερμανία θέλει να στείλει αλλού όσους δικαιούνται άσυλο, το ερώτημα είναι πού, αφού οι χώρες της ΕΕ δηλώνουν αδυναμία να δεχθούν ακόμα και όσους ήδη έχει συμφωνηθεί. Πρώτος από όλους ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο έσπευσε να ανακοινώσει ότι «Δουβλίνο ΙΙ είναι νεκρό» και τόνισε: «Η Ουγγαρία δεν θα δεχθεί ούτε έναν Σύρο από χώρα της Δυτικής Ευρώπης».

ΦΡΑΧΤΗΣ. Παράλληλα η κυβέρνηση της Σλοβενίας άρχισε να κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία για να ελέγξει, σύμφωνα με αξιωματούχους, καλύτερα τη ροή των προσφύγων, που συνεχίζουν κατά χιλιάδες να φθάνουν καθημερινά εκεί με στόχο να κατευθυνθούν προς την Αυστρία. Η Αυστρία, με τη σειρά της, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείνει περιοδικά τα σύνορά της για να ελέγξει τη ροή.
Πιο βόρεια, στη Δανία ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους καθώς θα περιορισθεί η διάρκεια των αδειών παραμονής και έτσι θα απελαύνονται πιο εύκολα όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια, ενώ για δεύτερη φορά από το καλοκαίρι έκανε γνωστό ότι θα περικοπούν τα επιδόματα για τους πρόσφυγες. «Οι χώρες γύρω μας σκληραίνουν την πολιτική τους και γι’ αυτό θα λάβουμε και εμείς μέτρα» δήλωσε. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τη Δανία». Ηδη η Φινλανδία έχει κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια για χορήγηση ασύλου και ανακοίνωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν καταλύματα γι’ αυτό οι πρόσφυγες θα διαμένουν σε τέντες και κοντέινερ.

Η Σουηδία, η χώρα με τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή αριθμό προσφύγων που εγκαθίστανται στο έδαφός της, χρησιμοποιεί τον στρατό για να ελέγξει τη ροή και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλους ενώ η Νορβηγία έκανε γνωστό ότι θέλει να προωθήσει πίσω στη Ρωσία πρόσφυγες που έφθασαν στο έδαφός της από εκεί.

Ετσι, πραγματικά ή μεταφορικά, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υψώνουν τείχη για τους πρόσφυγες, γεγονός που κατήγγειλε ως «κυνικό και απάνθρωπο» η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑ. Πάντως χθες, οι ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στους αφρικανούς ηγέτες 1,8 δισ. ευρώ με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία τους καθώς και θέματα ασφάλειας που αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις χώρες τους στη μαύρη ήπειρο –150.000 έχουν διαπλεύσει φέτος τη Μεσόγειο από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής. Βέβαια, η απόφαση για το ποσό αυτό έχει ληφθεί εδώ και μήνες, μέχρι στιγμής όμως έχουν συγκεντρωθεί μόνο 100 εκατ. ευρώ.

Ναυάγιο

Χθες άλλα 14 άτομα – μεταξύ των οποίων επτά παιδιά – έχασαν τη ζωή τους όταν βούλιαξε η βάρκα με την οποία είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο