Η κυβέρνηση έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία με δέσμη προτάσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στην Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που ζητούσε να ενημερωθεί ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια», αν αληθεύουν οι φήμες για πώλησή τους σε ξένους οργανισμούς και τι γίνεται με τη διαβούλευση με τους θεσμούς.

«Από την πλευρά μας έχει ήδη γίνει εκτενής προετοιμασία με μια δέσμη προτάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κοινωνικά κριτήρια που συναρτούν τον ρυθμό αποπληρωμής από το εισόδημα, ενώ θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στην διαχείριση προσωπικών δεδομένων» σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι θετικές ρυθμίσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας ενώ βασική επιδίωξη είναι οι λύσεις να βρεθούν εντός του τραπεζικού συστήματος».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης εταιρικών οφειλών με τη βελτίωση του ν. 4307/2014 για να καταστεί πιο λειτουργικός.

Ταυτόχρονα, εκπονούνται μελέτες για την εφαρμογή συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συνυφασμένο με την ανακεφαλαιοποίηση

Ο κ. Σταθάκης αναφέρει στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι θέμα άμεσα συνυφασμένο με την ανακεφαλαιοποίηση και άρα εντός της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Οπως υπενθυμίζει, το προηγούμενο διάστημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους συμφωνήθηκαν και αναλήφθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, τόσο με την επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών για την εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών όσο και για τη δικαστική διευθέτηση αυτών με την τροποποίηση του Ν. 3869/3010 (Νόμος Κατσέλη) στον οποίο θα μπορούν πλέον να συμπεριλαμβάνονται και οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΟΤΑ, Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης).

Επισημαίνει εξάλλου ότι λήφθηκαν μέτρα για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων και ότι επανενεργοποιείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί Δίκτυο Ενημέρωσης Δανειοληπτών με τη λειτουργία 30 κέντρων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, τα οποία θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Αναφορικά με τις υπερχρεωμένες εταιρείες τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα έτσι ώστε να ενθαρρύνεται είτε ο προ-πτωχευτικός συμβιβασμός είτε η συντόμευση της πτωχευτικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από