Από όλο τον κόσμο ο σχίνος διάλεξε τη Χίο και ιδιαίτερα τη νότια πλευρά της, για να της χαρίσει το πολύτιμο «δάκρυ» του, τη μαστίχα. Η μαστίχα καλλιεργείται εδώ από την αρχαιότητα και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Η συγκομιδή της, η οποία αρχίζει τον Δεκαπενταύγουστο και ολοκληρώνεται το αργότερο έως τα μέσα του Οκτώβρη, είναι πραγματικά επίπονη. Οι ντόπιοι χαράζουν τον σκίνο και η μαστίχα – που μοιάζει με δάκρυ – ρέει στον κορμό. Δεν τη μαζεύουν αμέσως αλλά την αφήνουν να ξεραθεί πάνω του. Ύστερα από περίπου δύο εβδομάδες γίνεται η συγκομιδή από το δέντρο ή από το έδαφος. Στη συνέχεια περνάει από κόσκινο και πλένεται πολύ καλά. Θα στεγνώσει, θα καθαριστεί ξανά και θα καταλήξει στο εργοστάσιο που θα αναλάβει την εκμετάλλευση της.

Η γκάμα των χρήσεων της είναι τεράστια. Η συνηθέστερη όλων είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ εξαιρετικό είναι και το λικέρ μαστίχας.

Βέβαια, οι σπουδαιότερες χρήσεις όλων είναι στην ιατρική και τη φαρμακευτική. Ειδικότερα, η μαστίχα ενδείκνυται για τη θεραπεία της υψηλής πίεσης, του σακχαροδιαβήτη, της χοληστερίνης, του χρόνιου βρογχίτη, του στομαχόπονου κ.α.

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιταμινών και αιμοστατικών και στην οδοντιατρική ως συστατικό για το σφράγισμα των δοντιών. Επίσης, χρησιμοποιείται και την παρασκευή καλλυντικών.

Στο βίντεο που μας έστειλε ο Κωνσταντίνος Μιλ. Αναγνώστου (chiosphotos.gr) μπορείτε να απολαύσετε αυτήν τη σπάνια γειτονιά!