Χθες σας έγραφα πως δεν πέρασε απαρατήρητη από το ΚΚΕ η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σε συνέδριο για την ιδιωτική ασφάλιση την ημέρα που έχει προκηρυχθεί πανελλαδική απεργία από τα σωματεία με αιχμή την προστασία της δημόσιας ασφάλισης.

Με δήλωσή του ο Πολάκης, αφού διαψεύδει ότι θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο συνέδριο –να το πει και στους διοργανωτές που τον έχουν στη λίστα των ομιλητών –διερωτάται για τη «στόχευση του εν λόγω δημοσιεύματος» και «αναρωτιέται κανείς από πού άντλησε τις πληροφορίες». Αν γνωρίζει ανάγνωση, μπορεί να βρει μόνος του και λίγο παραπάνω τις απαντήσεις στα ερωτήματά του.

Αμαρτίες αλλονών

Δεν είπε κιόλας «μια ζωή πληρώνω αμαρτίες αλλωνών». Αλλά κάτι τέτοιο εννοούσε ο Νίκος Κοτζιάς, όταν κληθείς από την Κύπρο, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, να σχολιάσει τα του Μεταναστευτικού, απάντησε κάτι του τύπου «δεν είναι δυνατόν τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα να πληρώνουν επιλογές άλλων».

Ο Κοτζιάς εννοούσε ότι εμείς δεν φταίμε ούτε επιδιώξαμε πόλεμο στη Λιβύη ή στη Συρία. Οπως το έθεσε, «θεωρώ άδικο να πληρώνουν κύρια οι χώρες που δεν συμμετείχαν στις αιτίες του μεταναστευτικού ρεύματος».

Συμβαίνουν αυτά όταν είσαι χώρα με σημαντική (και πολυδιαφημισμένη) γεωπολιτική θέση. Ποιος είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη;