Ορκο δεν παίρνω. Αλλωστε τον βίο και την πολιτεία της Κατερίνας Σαββαΐδου δεν τα γνωρίζω καλά. Ομως κάποιοι κύκλοι που θα μπορούσα να πω ότι βρίσκονται σχετικά κοντά στην κυβέρνηση σχολιάζουν από χθες –μετά την αποπομπή της Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου –ότι η καρατομηθείσα δημόσια λειτουργός είχε στενές σχέσεις με μία από τις εταιρείες που εμφανίζεται –και αυτό είναι κάτι που θα διερευνηθεί δικαστικώς –να ευνοήθηκε από αποφάσεις της.

Αυτοί λοιπόν οι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Σαββαΐδου ήταν δικηγόρος στην εταιρεία που εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας και για την οποία η αποπεμφθείσα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων φέρεται να πάγωσε πρόστιμο 78 εκατομμυρίων ευρώ. Ταύτα –και διαψεύσεις δέχομαι…

Σε καλό δρόμο τα ελληνικά ισοδύναμα στα ενεργειακά

Εχει φύγει από το κάδρο η Μικρή ΔΕΗ, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η συζήτηση για το ελληνικό εναλλακτικό ισοδύναμο του ΑΔΜΗΕ. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι οι τροϊκανοί έχουν βάλει αρκετό νερό στο κρασί τους σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Στο θέμα της ΔΕΗ, η συζήτηση γίνεται μόνο πάνω στην πρόταση της ελληνικής πλευράς, που κινείται στη λογική η μείωση του μεριδίου της επιχείρησης να γίνει με «μικρά βήματα» στα πρώτα χρόνια και επιτάχυνση όσο θα πλησιάζει το 2020.

Τότε άλλωστε, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να έχει πέσει το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά κάτω του 50% (από 96% σήμερα). Με άλλα λόγια, η τρόικα συμμερίζεται την ελληνική άποψη ότι η ενδιάμεση υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 δεν είναι δεσμευτική.

Διαλλακτικότητα επικρατεί και στο θέμα του ΑΔΜΗΕ. Δεν υπάρχει στο τραπέζι συζήτηση για ιδιωτικοποίηση, παρά μόνο διευκρινίσεις πάνω στην ελληνική πρόταση, δηλαδή τα δίκτυα ηλεκτρισμού να διαχωριστούν ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ και να περάσουν σε μια εταιρεία ελεγχόμενη από το Δημόσιο.

Το «πειρατικό» του Βαρβιτσιώτη

Χθες ήταν η τρίτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή. Υπενθυμίζω ότι ακολουθείται η διαδικασία του επείγοντος κι αφού πέρασε δύο μέρες στις αρμόδιες επιτροπές, χθες εισήχθη στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί αύριο Σάββατο.

Λόγω της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης, οι συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής χθες ήταν ποικίλες, αλλά κυρίως γύρω από τα ΜΜΕ. Επιασα λοιπόν σε πηγαδάκι τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αποκαλύπτει ότι στα νιάτα του ήταν ραδιοερασιτέχνης.

Μάλιστα το «πειρατικό» από το οποίο εξέπεμπε ήταν το Νόμπελ στους 90,9 –μετέπειτα έγινε Kiss. Και δεν ήταν μόνος, μουσικές εκπομπές είχαν εκεί και άλλοι γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί όπως ο Γιώργος Πολυχρονίου και η Αση Μπήλιου.

Ο νεαρός τότε Μιλτιάδης έπαιζε ροκ μουσικές και όπως έλεγε χθες, ακόμα θυμάται την υπέροχη θέα της Αθήνας που είχε ο σταθμός με έδρα την Κατεχάκη αλλά και το ωραίο κλίμα που επικρατούσε εκεί. Κάτι σαν το «περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω».

Πώς ο Γιώργος βρέθηκε δίπλα δίπλα με τον Αλέξη

Ο Αντώνης Σαμαράς στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου και ο Παπανδρέου δίπλα δίπλα με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι οι νέες θέσεις τους στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Θα τα πάρω όμως από την αρχή. Στο παρελθόν –δικαίως ή αδίκως –ο Παπανδρέου είχε κατηγορηθεί ως «πρίγκιπας». Χθες όμως η αστική του ευγένεια οδήγησε μέχρι και τον Νίκο Βούτση να του στείλει ευχαριστήρια επιστολή!

Ο λόγος; Οι χωροταξικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να μη βρίσκει ακόμα στέγη για την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής λοιπόν στην επιστολή του ευχαριστεί τον πρώην πρωθυπουργό για την ανταπόκρισή του στο αίτημα να μεταφερθεί σε γραφείο λιγότερων τετραγωνικών μέτρων.

«Στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, με την είσοδο στη Βουλή μιας επιπλέον Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στο κεντρικό κτίριο είναι εντονότατο» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βούτσης, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι «να συμβάλουμε όλοι, ιδίως οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και πρώην πρόεδροι των ΚΟ, ώστε όλα τα κόμματα της παρούσας Συνόδου να μπορούν να ασκούν απερίσπαστα το κοινοβουλευτικό τους έργο». Μάλιστα, καταλήγει με τη φράση «σας ευχαριστώ και πάλι».

Αρνήθηκε να μετακομίσειο Κώστας Σημίτης

Δεν ξέρω αν ο Βούτσης πράγματι εντυπωσιάστηκε από τη στάση του Παπανδρέου για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ή θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κάνει σπάσιμο σε άλλους πρώην πρωθυπουργούς.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι ο Γιώργος ήταν ο μόνος που δέχθηκε τη μετακίνησή του. Ο Κώστας Σημίτης απάντησε αρνητικά στο αίτημα να μεταφερθεί σε μικρότερο γραφείο εντός του Κοινοβουλίου. Οπως απέρριψε και την πρόταση να μετακινηθεί σε μεγαλύτερο γραφείο σε κτίριο της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως –σε αυτό που έχει πάει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεδομένου ότι δεν εξελέγη βουλευτής, μαζί με όλη τη ΛΑΕ.

Ανάλογη κρούση αναμένεται να γίνει και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά μετά την εκλογή προέδρου στη ΝΔ. Κι αυτό γιατί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δικαιούται ούτως ή άλλως γραφείο εντός του Κοινοβουλίου ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και εκλεγμένος ξανά βουλευτής.

Εάν οι εσωκομματικές κάλπες τον αναδείξουν νικητή, τότε θα αφήσει αυτό που ήδη διαθέτει και θα μετακινηθεί σε εκείνο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προς το παρόν είναι ορφανό –επομένως θα απελευθερωθεί ένα γραφείο.

Το νέο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά

Γιατί είναι ορφανό το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ο Παπανδρέου δέχθηκε να φύγει από το γραφείο –στον διάδρομο δίπλα από τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών, το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν ανήκε στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη –γιατί σε αυτό μετακομίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το νέο γραφείο του Γιώργου θα βρίσκεται σχεδόν κολλητά με το πρωθυπουργικό γραφείο. Για την ιστορία να σας πω ότι ο τελευταίος πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μετακομίζει στον χώρο που μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 ανήκε στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή –το δεξί χέρι του Σαμαρά στο Κοινοβούλιο -, τον δημοσιογράφο Νίκο Τσιούτσια.