Οταν βλέπω oyster pails, τα κινέζικα κουτάκια που σερβίρουν φαγητό για το σπίτι, παίρνω βαθιές εισπνοές από τη μύτη σαν λαγωνικό. Ολη αυτή η χαρά διότι οι αναμνήσεις που έχω από τις συσκευασίες αυτές είναι καταπληκτικές. Κυρίως γλυκόξινες. Εντονες φυσικές γεύσεις από θαλασσινά, λαχανικά και φρούτα. Υγιεινό φαγητό που έβρισκα σε κάθε γωνιά του Λονδίνου έως 4 ευρώ. Ωστόσο, στην Ασία δεν υπάρχουν πια. Τα χρησιμοποιούν σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως σύμβολο μιας παράδοσης που έχει παραγραφεί από τη χώρα προέλευσης.
Στην Ελλάδα δεν τα τιμάμε δεόντως. Τα τελευταία χρόνια έχω προσπαθήσει να γευτώ κινέζικο σε κάποιο από τα επιτυχημένα ως αλυσίδα Noodle Bar. Εις μάτην. Κανένα άρωμα, απολεσθείσα η γεύση. Δεν υπάρχει τίποτα που να μου θυμίζει κινέζικο φαγητό. Και δεν ζητάω ποιότητα Σαγκάης ή Χονγκ Κονγκ. «Noodles με γαρίδες» παρήγγειλα, μόνο μία γαρίδα από αυτές που βάζουν για δόλωμα είχε το κουτάκι. Μια φορά τα πήρα σπίτι. Ανοιξα το κουτάκι και τα noodles είχαν σχεδόν ομογενοποιηθεί. Προσπάθησα αρκετές φορές. Δεν ξαναπήρα.
Πριν από μερικούς μήνες είδα oyster pails στο κέντρο της Αθήνας. Αναθάρρεψα! Κοιτάζω καλύτερα και τι είχε μέσα; Μακαρόνια. Το The Pasta Shop (Καλαμιώτου 9Α, τηλ. 211-1822.222) αποφάσισε να λανσάρει μόδα. Αντί για πιάτο να σερβίρει στα κινέζικα κουτάκια. Γιατί; Δεν κατάλαβα. Ωστόσο, προφανώς λειτούργησε ως μάρκετινγκ και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή της μερίδας (από περίπου 4 έως 6 ευρώ) πείστηκα να δοκιμάσω. Για τα λεφτά τους ήταν ακριβώς αυτό που πρέπει. Αξιοπρεπείς φρέσκες σάλτσες, μου άρεσε πολύ η α λα Μανιάτα με σύγκλινο Μάνης, ντοματίνια και μυζήθρα. Φρέσκο ραβιόλι που βγαίνει απευθείας από την κατάψυξη (εννοεί όχι αποξηραμένο). Καλό για να το φας εκεί στα γρήγορα. Οχι όμως για το σπίτι. Παραμαλακώνει η πάστα στο κουτάκι και γίνεται νιανιά.
Σε αγαπημένο κινέζικο κουτάκι μπαίνουν και τα noodles του Wok on Fire (Πευκών 1, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210-2838.928) που άνοιξε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα τις πω αυθεντικές κινέζικες γεύσεις. Διότι μου έλειπε πολύ το τζίντζερ και το σησαμέλαιο.Είναι αρκετά εξελληνισμένες για το αντίστοιχο κοινό. Τα noodles είναι πολύ σωστά βρασμένα και νευρικά (και μάλιστα με δοκιμή ύστερα από τρεις ώρες στο σπίτι δεν λιώνουν) και οι σος όλες σπιτικές.

Τεράστιες μερίδες, πλούσιες σε λαχανικά και με άφθονη την πρωτεΐνη (γαρίδες, αστακοουρά, κοτόπουλο κ.ά.) σε κάθε μερίδα. Μέτρησα οκτώ γαρίδες σε ένα κουτάκι, που αν το αδειάσεις σε πιάτο της σούπας κάνει βουνό και καταλαβαίνεις ότι η μερίδα είναι πραγματικά τεράστια. Καθαρές γεύσεις και υγιεινό φαγητό. Αν ήταν στο Κέντρο θα μπορούσα να «ξεχαρμανιάζω» όποτε ζητάει η ψυχή μου κινέζικο. Τιμές από 4 έως 7 ευρώ.