Μπορεί όσοι απέμειναν στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζονται για την πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-22 Νοεμβρίου προκειμένου να προχωρήσουν στην αναδιάταξή της, όμως η Νεολαία δέχθηκε νέο ισχυρό χτύπημα προχθές. Για την ακρίβεια, έμεινε χωρίς οργάνωση στα πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό διήμερο των σχημάτων που απαρτίζουν την οργάνωση των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, την Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ).

Από τα 53 σχήματα που έλαβαν μέρος στη συνάντηση τα 42 αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις 11 παρέμειναν σε αυτόν, δημιουργώντας έτσι τεράστιο κενό σε έναν ζωτικής σημασίας χώρο για τη νεολαία.

Μάλιστα, μαθαίνω ότι για την ώρα όσοι παρέμειναν δεν θα προσπαθήσουν να στήσουν καινούργια οργάνωση αλλά θα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι κομματικές διεργασίες μέχρι και το συνέδριο.

Η πλειοψηφία που εγκατέλειψε την Κουμουνδούρου, υπογραμμίζει την ανάγκη για σύμπραξη δυνάμεων με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, δείχνοντας προς τα ΕΑΑΚ την οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ανακατεύεται η εσωκομματική τράπουλα

Οσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βάλει τέλος στις εσωκομματικές φράξιες αυτές δεν λένε να τα παρατήσουν. Μάλιστα, η τράπουλα μοιάζει να ανακατεύεται αρκετά ενόψει του Συνεδρίου. Για την ακρίβεια, φαίνεται να έχουμε επαναπροσέγγιση τής πάλαι ποτέ Αριστερής Ενότητας –που στήριζε τον Αλέξη –και πρόσφατα είχε σπάσει στα δύο.

Από τη μια πλευρά είχε δημιουργηθεί η ομάδα των 53+ η οποία μέχρι και τη διάσπαση είχε αποκτήσει το πάνω χέρι στα εσωκομματικά δρώμενα και από την άλλη η Ενωτική Κίνηση που έκανε προσπάθειες για να εδραιώσει τη θέση της ως οι πιστοί στρατιώτες του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ και με δόγμα «μόνη κόκκινη γραμμή να μην υπάρξει αριστερή παρένθεση».

Ψάχνοντας τη γιάφκα της Κολοκοτρώνη

Οπως μου είπαν, επί της οδού Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας έχει στηθεί μια γιάφκα από στελέχη των δύο πλευρών. Το μενού, σας έγραψα παραπάνω, περιλαμβάνει συνέδριο. Και για πρώτο πιάτο έχουν βάλει στο μάτι τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Δεν τους καλάρεσε, βλέπετε, που στη θέση αυτή βρέθηκε ένα στέλεχος της ανανεωτικής τάσης των Μπαλάφα – Δούρου – Παπαδημούλη, ο Παναγιώτης Ρήγας, και ψάχνουν τον τρόπο να προωθήσουν υποψηφιότητα αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Το πρόσωπο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προωθούν είναι ένα νεαρό στέλεχος που μέχρι τον Φεβρουάριο δραστηριοποιούνταν στη Νεολαία. Μάλιστα, είχαν προσπαθήσει να κινηθούν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όμως την τελευταία στιγμή έκαναν πίσω. Το θέμα βέβαια είναι ότι θα καταφέρουν να φάνε ένα στέλεχος που απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και είναι αγαπητό σε όλες τις τάσεις του κόμματος.

Αρνήθηκαν την πρόσκληση της Κουμουνδούρου

Υπάρχουν, βέβαια, πάντα και εκείνοι που έφυγαν και από την Κουμουνδούρου προσπαθούν να τους επαναπροσεγγίσουν. Πρόκειται για τα στελέχη που ναι μεν αποχώρησαν από το κόμμα αλλά δεν εντάχθηκαν σε άλλο φορέα, κυρίως στη ΛΑΕ, όμως η μεγάλη τους πλειοψηφία δείχνει να προχωράει αυτόνομα.

Ιδιαίτερα όσοι συμμετέχουν στην κίνηση Πρωτοβουλία για μια Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την οποία αποτελούν κυρίως τα στελέχη των πάλαι ποτέ 53+ και των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει αρχίσει τις προσπάθειες συντονισμού της δράσης της, ενώ την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν στην ΑΣΟΕΕ ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η ζωή μετά το Μνημόνιο 3: συγκυρία, Αριστερά, κίνημα».

Ομιλητές θα είναι η πρώην βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη, το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χρήστος Λάσκος και το πρώην μέλος του ΚΣ της Νεολαίας Αλίκη Κοσυφόγλου, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρώην γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας Ηλίας Χρονόπουλος.

Από τη στιγμή που προχωράνε μόνοι τους, καταλαβαίνεται ότι μεγαλώνει το χάσμα με τους πρώην συντρόφους τους.