Με την ψήφιση των προαπαιτουμένων, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Εναν δρόμο αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Εφεξής, η κυβέρνηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα. Και η αντιπολίτευση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κυβέρνηση.

Το επόμενο ντέρμπι αναμένεται τον Νοέμβριο με Ασφαλιστικό και αγρότες. Οι πραγματικές εξελίξεις όμως έχουν μετατεθεί για το τέλος του χειμώνα. Εξι μήνες break.

Τότε οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην κοινωνία θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και η αντιπολίτευση θα έχει ολοκληρώσει την ανασυγκρότησή της.

Αυτά άλλωστε πάνε μάζι. Η φορολογική κόλαση που περιχαρής υπόσχεται σε καθημερινή βάση ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός αποκλείεται να περάσει αδιαμαρτύρητα. Και ούτε άλλωστε είναι ο μόνος εφιάλτης που προαγγέλλεται!

Στη ΝΔ τα πράγματα είναι περίπου δεδομένα. Θα βγάλει έναν αρχηγό και θα ανασυγκροτηθεί γύρω από αυτόν με μια πολιτική μετωπικής και κάθετης αντιπολίτευσης έως ότου οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδυναμία διακυβέρνησης και σε ασφυξία. Το σενάριο το έχουμε ξαναδεί.

Δεν ξέρω αν κάποιοι στην κυβέρνηση τρέφουν αυταπάτες ότι η Μέρκελ ή ο Γιούνκερ μπορούν να κοντρολάρουν τη ΝΔ αλλά αν τις τρέφουν μάλλον θα πρέπει να τις ξεχάσουν.

Η σύγκρουση με την κυβέρνηση θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων την κολλητική ουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το crash test του νέου αρχηγού. Εκπτώσεις δεν προβλέπονται.

Τα πράγματα για τον ενδιάμεσο χώρο είναι λιγότερο δεδομένα.

Είναι σαφές πως αν δεν ανασυγκροτηθούν ριζικά και αν δεν επιμείνουν σε μια ξεκάθαρη πολιτική γραμμή, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι θα αποτελέσουν τα πρώτα θύματα της σύγκρουσης.

Είναι λιγότερο σαφές όμως αν θα επιδιώξουν να συμπορευθούν, καθώς και ποια πρέπει να είναι αυτή η ξεκάθαρη γραμμή.

Προς το παρόν κινούνται στον χώρο της αντιπολίτευσης και μάλιστα με υψηλούς τόνους. Είναι το αναμενόμενο.

Αλλά υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις. Τι θα κάνουν, για παράδειγμα, αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταρρεύσει ή αν ο Πρωθυπουργός επιδιώξει να την αλλάξει ή να τη διευρύνει για να κερδίσει πολιτικές ανάσες;

Θα επαναλάβουν την γκάφα του καλοκαιριού ή θα εμφανιστούν με νέο ρεπερτόριο;

Το ερώτημα είναι προφανώς υποθετικό. Αλλά όσο δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις ακόμη και σε υποθετικά ερωτήματα, τότε ο χώρος που καλύπτεται από το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι θα δυσκολευτεί να αποκρυσταλλώσει τη φυσιογνωμία του.

Κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι διάφοροι πάτρωνες εξ Εσπερίας που ψάχνουν για εφεδρείες ή για κυβερνητικό βοηθητικό προσωπικό.