Οι πέντε βασικές γεύσεις που συνδυάζονται στην παραδοσιακή ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι η γλυκιά (ζάχαρη), η ξινή (λάιµ, ταµαρίνδος, µάνγκο, ανανάς), η καυτερή (πιπέρι και πιπεριές τσίλι), η αλµυρή (αλάτι και σος ψαριού) και η πικρή (αρωµατικά φύλλα από φυτά και δέντρα). Οταν έρθουν στο πιάτο σε απόλυτη αρµονία, είναι µεθυστικές. Στην αντίθετη περίπτωση, το αποτέλεσµα απογοητεύει µέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Κάτι που πριν από 10 χρόνια µου συνέβαινε συχνά στην Αθήνα, όταν τα ταϊλανδέζικα είχαν γίνει της µόδας και ξεπετάγονταν σαν µανιτάρια. Σερβίριζαν πιάτα πνιγµένα στο λέµον γκρας, το γάλα καρύδας και το χοντροκοµµένο τζίντζερ δίχως κανέναν σεβασµό στην παράδοση αυτής της υπέροχης κουζίνας. Χρέωναν δε αστρονοµικά ποσά. Για ψυχολογικούς και µόνο λόγους δεν ξαναπλησίασα κανένα εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, εν μέσω κρίσης, ευτυχώς κιόλας, κάνουν προσπάθειες και τιμούν αυτήν τη συγκλονιστική κουλτούρα άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για τη δουλειά τους. Πρόσφατα επισκέφτηκα δύο εστιατόρια – μπαρ του είδους και αποφάσισα ότι έχω δύο νέα στέκια.

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ.Το πρώτο είναι µπαρ – εστιατόριο άνοιξε τον Ιούνιο και από την περασµένη εβδοµάδα άρχισε να σερβίρει και µεσηµέρι. Ονοµάζεται Budoo(Λέκκα 14, στo βάθος της στοάς, τηλ. 210-3313.845). Στη φωτογραφίαΔροσερή σαλάτα θαλασσινών με vermicelli noodles και καυτερή σος. Με τρυφερές γαρίδες, μαλακό καλαμαράκι και ψητό σολομό. Σερβίρεται στο Budoo, αλλά θα πρέπει να το ζητήσετε, διότι είναι εκτός καταλόγου.

Ο ιδιοκτήτης Μίλτος Επιθυμιάδηςείναι λάτρης του ταϊλανδέζικου ποτού και φαγητού και υπήρξε θαµώνας του Γκουρού στην Πλατεία Θεάτρου.

Ετσι, τοποθέτησε στην κουζίνα τη σεφ Canita από την Ταϊλάνδη, η οποία µαγειρεύει αυθεντικές συνταγές της πατρίδας της µε πικάντικη χροιά και εξωτικά υλικά. Δεν χόρταινα την καυτερή σαλάτα µε βερµιτσέιλ νουντλς και θαλασσινά και το πιάτο µε τον γλυκόξινο σολοµό.

Στο µπαρ βρίσκεται ο µάγος των κοκτέιλ Αλέξανδρος Ευστρατιάδης και είναι έτοιµος να διεγείρει τις αισθήσεις µε φρέσκα µαντζούνια και χειροποίητα σιρόπια που χρησιµοποιεί για τα κοκτέιλ του. Και επιτέλους σέρβις άµεσο µε υπέροχα πλατιά χαµόγελα! Τιµή για δύο άτοµα χωρίς ποτό 35 µε 40 ευρώ. Σερβίρει από τη 1 το µεσηµέρι έως τις 12 το βράδυ.

Στο δεύτερο ταϊλανδέζικο που είναι περισσότερο εστιατόριο – µπαρ δοκίµασα πρόσφατα καταπληκτικά πιάτα και κοκτέιλ (τρόπος του λέγειν, κόντεψα να πάθω γαστρορραγία καθώς δεν µπορούσα να σταµατήσω να τρώω, τεράστια τα πιάτα). Το Tamarind(Κεραµεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5225.945) λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Στη φωτογραφία παραδοσιακή ταϊλανδέζικη σούπα για δύο άτομα με μανιτάρια, μπαμπού και γκάλανγκαλαν, λέμον γκρας, αρωματισμένη με γάλα καρύδας και χυμό μοσχολέμονου. Μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις προσθέτοντας τις σος με τις οποίες σερβίρεται.

Το µενού υλοποιηµένο από τον ελληνοταϊλανδό executive chef Μπεν Προβή. Δοκίµασα σούπα τοµ χα κάι και όποτε τη θυµάµαι µου τρέχουν τα σάλια. Την καλύτερη πέρκα τεµπούρα µε λαχανικά που έχω φάει στην ζωή µου. Η ιδιοκτήτρια Αντζελα Σκουρλή είναι ερωτευµένη µε την ταϊλανδέζικη κουζίνα και αυτό είναι ξεκάθαρο στα πιάτα που δηµιουργεί και σερβίρει και η ίδια. Το κατάστηµα είναι ανοιχτό Τρίτη µε Κυριακή από τις 8.00 µ.µ. Τιµή για δύο άτοµα χωρίς ποτό 35 ευρώ. Και ό,τι µείνει σ’ το βάζουν σε ταπεράκι για το σπίτι!