Το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων εβδομάδων, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον του τραπεζικού κλάδου είναι το ύψος των ανακεφαλαιοποιήσεων. Καθώς ο έλεγχος ενεργητικού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει ολοκληρωθεί, μένει μόνο να «βγει ο λογαριασμός» ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των αυξήσεων.

Ακούγεται απλό και εύκολο, στην πραγματικότητα όμως είναι η πιο δύσκολη εξίσωση των τελευταίων ετών. Οχι τόσο για τεχνικούς λόγους –λίγο – πολύ τα δεδομένα είναι γνωστά –αλλά για πολιτικούς και λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Από τη μια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να είναι αυστηρή: μετά το φιάσκο των προηγούμενων stress tests, τα κριτήρια είναι αυστηρά και αυτή τη φορά οι ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται ότι θα τη βγάλουν στα μαλακά. Παράλληλα, κυρίως στη Φρανκφούρτη θα ήθελαν να τελειώνουν μια και καλή με την υπόθεση. Τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε ισάριθμα χρόνια είναι πολλές και επιδίωξη του Μάριο Ντράγκι είναι να καλυφθούν και οι μελλοντικές ανάγκες. Ιδανικά, αν δεν υπήρχαν άλλα θέματα, η ΕΚΤ θα προτιμούσε να αξιοποιηθούν και τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Εντούτοις, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τους παλιούς μετόχους αλλά και τους ομολογιούχους των τραπεζών. Η απομείωση της αξίας των μετοχών τους θα ήταν τεράστια, ενώ και οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων θα έπρεπε να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς οι τίτλοι τους θα μετατρέπονταν σε μετοχές, χάνοντας ουσιαστικά την αξία τους. Ταυτόχρονα, μια αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ πολύ δύσκολα θα προσείλκυε νέο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς τα διεθνή funds έχουν πιει το πικρό ποτήρι των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων.

Οσο για τις διοικήσεις των τραπεζών, και αυτές ιδανικά θα ήθελαν οι αυξήσεις να καλυφθούν από ιδιώτες προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση και την ισχύ τους.

Το μπρα ντε φερ καλά κρατεί τις τελευταίες ημέρες, με υπόγειες κόντρες αλλά και συμφωνίες. Με δεδομένο όμως ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός δεν θα αργήσει. Και τότε το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως.