Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο δεν είναι πολύ μακριά πλέον και εγώ, μη σας πω ψέματα, την περιμένω πώς και πώς. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ύστερα από καιρό θα δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο εσωκομματικό πεδίο της Κουμουνδούρου, μετά την αποχώρηση των λαφαζανικών και ορισμένων εκ των πάλαι ποτέ 53+.

Και αν δεν τα δούμε (ακόμα) όλα, θα είναι στην πράξη μία καταρχήν καταγραφή. Γιατί ακριβή συσχετισμό δυνάμεων αναμένουμε στις αρχές του νέου έτους, οπότε και θα διεξαχθεί το Συνέδριο.

Σημαντικότερο όμως είναι ότι θα έχουμε μια πρώτη εικόνα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, αν θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ομογενοποίησης του κόμματος ή αν θα εμφανιστούν πάλι καπετάνιοι στη θέση των πρώην.

Προς το παρόν μαθαίνω πως ο Αλέξης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Το μυαλό του το τελευταίο διάστημα ήταν πρώτα στις εκλογές, μετά στο να είναι πετυχημένο το ταξίδι στις ΗΠΑ και τώρα στις προγραμματικές δηλώσεις. Με τα εσωκομματικά θα ασχοληθεί από αύριο Πέμπτη.

Ποιοι παίζουν για τα όργανα

Σε πρώτο πλάνο παραμένει η εκλογή νέου γραμματέα. Πρώτο φαβορί ο Παναγιώτης Ρήγας, όπως σας έχω γράψει εδώ και καιρό. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν οι υποψήφιοι για την Πολιτική Γραμματεία θα είναι από ενιαία λίστα ή από διαφορετικές. Δηλαδή, αν θα επιδιώξουν ορισμένοι να καταγράψουν ανοιχτά δυνάμεις, κάτι που νομίζω πως δεν θα γίνει.

Επίσης, ανοιχτός παραμένει ο αριθμός των θέσεων για το όργανο. Πιθανότατα απλώς θα αναπληρωθούν οι πέντε θέσεις όσων έφυγαν, συν τον νέο γραμματέα. Οπως μου είπαν, από τους νυν θα αποχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ηγετικό στέλεχος των 53+, καθώς αναδείχθηκε βουλευτής στη Β’ Αθηνών.

Συζήτηση για τα ονόματα δεν έχει γίνει ακόμη, μαθαίνω όμως ότι στο όργανο θα συμμετέχει ως νέα είσοδος ο νεαρός μπαλαφικός και ικανή τηλεοπτική παρουσία Κώστας Ζαχαριάδης. Ορισμένοι εισηγούνται τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών, ακόμη και υπουργών. Κάτι που δεν ίσχυε την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία συμμετείχε ένας και μόνο βουλευτής, ο πλατφορμιστής Στάθης Λεουτσάκος. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά ο Τσίπρας.

Ετοιμάζουν όνομα-έκπληξη

Παράλληλα, υπάρχει ακόμη μία εκκρεμότητα. Η θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κλειδώσει. Παραμένει ανοιχτό ποιος ή ποια θα αντικαταστήσει ύστερα από τρία χρόνια τον Κώστα Αθανασίου, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει τη νέα του θέση, πάντα εντός Κοινοβουλίου.

Μένει λοιπόν να δούμε ποιος θα τον αντικαταστήσει. Για τη θέση μαθαίνω ότι ετοιμάζεται όνομα-έκπληξη. Νεαρό στέλεχος με δυναμική και παρεμβατική παρουσία τα τελευταία χρόνια. Εξελίξεις εντός των προσεχών ημερών.

Επιστροφή Λαφαζάνη μέσω Πειραιά

Στα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, μαθαίνω ότι η αντεπίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη αρχίζει από τον ανένδοτο αγώνα που έχει κηρύξει εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Και η µητέρα των µαχών είναι τα λιµάνια, ειδικότερα εκείνο του Πειραιά. Εχει κάνει ήδη τις πρώτες κινήσεις καθώς την προηγούµενη εβδοµάδα, συνοδευόµενος από τον πειραιάρχη του Λεουτσάκο, συναντήθηκε µε τη διοίκηση και τους εργαζοµένους του ΟΛΠ. Ευελπιστούν πως µέσα από αυτή την ιστορία θα µπορέσουν να ξαναβρεθούν στο πολιτικό προσκήνιο, προκαλώντας ρήγμα στο παλιό τους κόμμα.

Ερωτηματικό ο ρόλοςτης Περιφέρειας

Και αυτό γιατί, εκτός από την προσπάθεια του Λαφαζάνη να επιστρέψει στο προσκήνιο µέσω Πειραιά, το συγκεκριµένο ζήτηµα µπορεί να ανοίξει νέο γύρο εσωκοµµατικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο µε τη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, που είναι αντίθετος µε την προοπτική πώλησης του ΟΛΠ, όσο και µε το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια Αττικής υπό τη Ρένα Δούρου, µε τον (λαφαζανικό) αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη που επιµένει στη θέση για δηµόσιο λιµάνι.

Υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις για το θέµα της ιδιωτικοποίησης του λιµανιού, όπως το παραλιακό µέτωπο του χώρου των Λιπασµάτων της Δραπετσώνας, όπου πάλι εμπλέκονται στελέχη της Κουμουνδούρου από την Αυτοδιοίκηση.