Σας ενημέρωσα έγκαιρα χθες για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υπουργός της Παιδείας μας Νίκος Φίλης, ανάμεσα στα οποία οι επικείμενες πρυτανικές εκλογές σε πέντε πανεπιστήμια.

Το χαρακτήρισα πρόβλημα, επειδή ο Φίλης θέλει να γίνουν με μεικτό σύστημα, δηλαδή με ένα κράμα του παλιού νόμου-πλαισίου και του νομοσχεδίου-κουρελού του προκατόχου του Αριστείδη Μπαλτά (που αντί να ψηφιστεί, θα μπει τελικά στον επικείμενο νέο εθνικό διάλογο για την παιδεία), χωρίς συμμετοχή φοιτητών, αλλά και χωρίς προεπιλογή τριών υποψηφίων από τα Συμβούλια των ΑΕΙ. Αυτό όμως προκαλεί αντιδράσεις στα Συμβούλια και ίσως υπάρξουν παραιτήσεις, σας έλεγα.

Χθες, λοιπόν, για το ζήτημα προέκυψε και πολιτική αντιπαράθεση. Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ –και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, εκλεγμένος με τον προηγούμενο νόμο –Θόδωρος Φορτσάκης προειδοποίησε:

«Η υλοποίηση της πρόθεσης αυτής θα καταδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη μεγάλη ευκολία με την οποία ψεύδονται τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, όταν μιλούν περί διαλόγου στην παιδεία. Μια τέτοια πράξη θα αποτελέσει ανεπίτρεπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων».

Το βράδυ όμως ο Φίλης ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι τα Συμβούλια των ΑΕΙ στο εξής δεν θα προεπιλέγουν υποψήφιους πρυτάνεις, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις Φορτσάκη: «Τα Συμβούλια των ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψήφιων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργούμε αυτή την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα».

Παρότι η κατάργηση μιας, έστω και βασικής, αρμοδιότητας δεν έχει ίδιο βάρος με την πλήρη κατάργηση των Συμβουλίων (όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο Μπαλτά), αντιλαμβάνεστε ότι για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, αλλά και για πολλούς πανεπιστημιακούς, αποτελεί casus belli. Ασε που δεν γίνεται να χαρακτηρίζεις «αυτοακυρωμένους» πανεπιστημιακούς διεθνούς φήμης, ενώ συνεχίζουν να διοικούν τα πανεπιστήμια. Ο πόλεμος στην Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπω να ξαναρχίζει.

Διαφωνούν

για τις φανταρίνες

Ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ο Πάνος Καμμένος ανέβηκε χθες στο βήμα της Βουλής και ενημέρωσε το πανελλήνιο ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εθελοντική στράτευση των γυναικών.

Υπολόγισε όμως χωρίς μια συριζαία κυρία. Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου Ράνια Σβίγγου τιτίβισε στο twitter ότι «η πρόταση για εθελοντική στράτευση των γυναικών, που εκφράστηκε σήμερα από τον κ. Καμμένο, βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια. Μεταξύ μας όμως είναι πανελλήνια πρώτη οι δυο κυβερνητικοί εταίροι να διαφωνούν πριν καν τελειώσει η διαδικασία των προγραμματικών στη Βουλή.