PROJECT SYNDICATE

«Ο πιο δαπανηρός μικρός κυβερνητικός ανασχηματισμός στην ιστορία της Ελλάδας». Αυτός είναι τουλάχιστον ένας τρόπος για να περιγράψει κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Πράγματι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ίδιοι οι υπουργοί επέστρεψαν στα ίδια γραφεία, ως τμήμα μιας διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από το ίδιο περίεργο ζευγάρι εταίρων (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ). Ωστόσο η εμφάνιση αυτής της συνέχειας στην πραγματικότητα παραπλανεί. Αν και το ποσοστό των ψηφοφόρων που στηρίζει την κυβέρνηση είναι σχετικά αμετάβλητο, εντούτοις 1,6 εκατομμύρια από τους 6,1 εκατομμύρια Ελληνες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου τελικά δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το γεγονός ότι χάθηκαν τόσο πολλοί ψηφοφόροι σε δύο περίπου μήνες δείχνει τη δραματική αλλαγή της διάθεσης του εκλογικού σώματος. Οι ψηφοφόροι από παθιασμένοι έχουν πλέον γίνει σκυθρωποί.

Στην ουσία, η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει πατινάζ στον λεπτό πάγο ενός δημοσιονομικού προγράμματος το οποίο είναι καταδικασμένο να αποτύχει και μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας την οποία οι υπουργοί του απεχθάνονται. Η πραγματικότητα της ατζέντας λιτότητας είναι αυτή που θα θέσει σύντομα σε δοκιμασία τη δημόσια υπομονή. Ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να φέρει εις πέρας έναν μακρύ κατάλογο μέτρων λιτότητας. Από εκεί και πέρα όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα κερδίσει τελικά κάποια ελάφρυνση του χρέους. Αλλά αυτή θα πρέπει να είναι αφενός σημαντική, αφετέρου να γίνει μοχλός για την εξάλειψη των περισσοτέρων από τα νέα μέτρα λιτότητας.

Η μείωση του χρέους πρέπει να συνοδεύεται από μια μείωση του στόχου για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα. Τίποτε άλλο δεν θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να πετύχει ο Τσίπρας θα πρέπει να σκοτώσει δύο δράκους. Την ανικανότητα της Δημόσιας Διοίκησης και την ολιγαρχία.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών