Τις επιτόπιες έρευνες σε χώρους του Κοινοβουλίου –ακόμα και υπόγειους –ξεκίνησε χθες ο Νίκος Βούτσης. Στόχος του νέου Προέδρου της Βουλής ήταν να βρει και να καταγράψει τα κατάλληλα γραφεία προκειμένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες της οκτακομματικής πλέον Βουλής.

Σημειώνεται ότι νέα γραφεία χρειάζονται για την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι ο Βούτσης είπε να ρίξει μια ματιά ο ίδιος προκειμένου και να βρεθούν χώροι και να μην αδικηθεί κανείς. Νέος Πρόεδρος, νέα ήθη!

Ζωή εκρήγνυται μέσω twitter

Η Ζωή δεν λάμπει μόνο διά της απουσίας της από τη νέα Βουλή. Αστράφτει και μέσω των τιτιβισμάτων της.

Χθες, για παράδειγμα, διαμαρτυρήθηκε για την επικείμενη απομάκρυνση του γενικού γραμματέα που εκείνη είχε επιλέξει. «Ξεκίνησαν οι εκκαθαρίσεις στη Βουλή, με πρώτο απομακρυνόμενο τον υποδειγματικό γενικό γραμματέα Γιώργο Θαλάσση. Ξεμπερδεύουμε με το παλιό (1)» έγραψε στο πρώτο κείμενο και συνέχισε σχολιάζοντας δηκτικά: «Του ζητήθηκε η παραίτησή του γιατί τη θέση γενικού γραμματέα έχουν υποσχεθεί σε άλλον από τον… Γενάρη. Θρίαμβος του νέου! (2)».

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε το κοινό της η Κωνσταντοπούλου, «ο Γιώργος Θαλάσσης συγκρότησε το πραγματικό νέο υπόδειγμα στη διοίκηση της Βουλής με γνώση, αξιοπρέπεια, όραμα, ανθρωπιά, άοκνη προσφορά (3). Γι’ αυτό και σήμερα το πρωί του είπαν: «Στις 12 θα ανακοινώσουμε την παραίτησή σας». Σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του και νέων ηθών (4)».

Και πράγματι όλοι στη Βουλή έχουν τα καλύτερα να πουν και για το ήθος και για την εργατικότητα του πάντα χαμηλών τόνων Γιώργου Θαλάσση, ο οποίος στον επαγγελματικό του βίο είχε διατελέσει γυμνασιάρχης των Εκπαιδευτηρίων Μωραΐτη.

Μόνο που στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου μια απορία διατυπώνεται από πολλά χείλη. «Και ο Θανάσης Παπαϊωάννου (σ.σ. πρώην γενικός γραμματέας) είχε υποδειγματικό έργο. Τον είχε επιλέξει για το αξίωμα ο Πετσάλνικος επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά ο Μεϊμαράκης τον κράτησε. Η Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, τον απάλλαξε των καθηκόντων του. Αρα γιατί αντιδρά που τώρα και η δική της επιλογή αντικαθίσταται;».

Για τη θέση του γενικού γραμματέα, επιλογή του Βούτση αποτελεί ο στενός του συνεργάτης Κώστας Αθανασίου, μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκειται στους 53 και ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας νωρίτερα διατελέσει και συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτός έγινε ενιαίο κόμμα.

Μνήμη Κάππου

Λίγη ώρα πριν αρχίσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σε απόσταση αναπνοής από το Κοινοβούλιο, το Μέγαρο της Παλιάς Βουλής γέμισε με κόσμο της Αριστεράς και όχι μόνο.

Η παρουσίαση του τόμου με τα κείμενα και τις παρεμβάσεις του Κώστα Κάππου από τη μακρά κοινοβουλευτική δράση του ήταν η αιτία. Δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Το βιβλίο μάλιστα έχει επιμεληθεί ο γιος του και συγγραφέας Θανάσης, ενώ την έκδοση και το ιστορικό γραμματόσημο που εξεδόθη με το πρόσωπο του εμβληματικού στελέχους της Αριστεράς ανέλαβαν τα ΕΛΤΑ και ο πρόεδρός τους Κωστής Μελαχροινός.

Ξεχώρισα έναν νυν και μια πρώην κυβερνητική. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας έδωσε το «παρών». Η Νάντια Βαλαβάνη –πάντα στα μαύρα –επίσης.

Προσθέστε και τον Γιώργο Τερζάκη, πρόεδρο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Εδώ ήταν όμως και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επιβεβαιώνοντας τον διακομματικό σεβασμό για τον Κάππο.

Μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Στρατής Κόρακας (πού έχει χαθεί αυτή η ψυχή;). Η ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Αιμιλία Υψηλάντη. Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπετινάκης. Και ο επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστήθιος φίλος του Κάππου, Φοίβος Προύντζος.

Διέκρινα επίσης τον συγγραφέα και φωνή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Δημήτρη Παπαχρήστο αλλά και τον ποιητή Φώντα Λάδη. Κάτι σαν φθινοπωρινή σύναξη της αμήχανης Αριστεράς μου έκανε η όλη εκδήλωση. Ωραίο το βιβλίο πάντως!