Μπλόκαρε η Κηφισίας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η κίνηση ήταν λίγο πιο ύποπτη από τη συνηθισμένη, καθώς πέρασαν αυτοκίνητο και συνοδεία επισήμου που προκάλεσαν κομφούζιο μέχρι το Χαλάνδρι. Ο επίσημος δεν ήταν όποιος κι όποιος. Ηταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διέσχιζε την κεντρική λεωφόρο για να καταλήξει στην Εθνικής Αντιστάσεως, όπου και η οικία του γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ.

Αιτία η εθνική εορτή των Γερμανών με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από τη γερμανική επανένωση (Einheit). Πάντως, ούτε ο Σόοφ περίμενε τόσο υψηλόβαθμη άφιξη, εξού και η ενημέρωση από το Προεδρικό το πρωί της Παρασκευής ότι θα εμφανιζόταν ο Προκόπης Παυλόπουλος προκάλεσε κόκκινο συναγερμό στους Γερμανούς.

Υποθέτω ότι ο Προκόπης κάνει πρόβες για τη μεγάλη του έξοδο στην Ευρώπη που θα αρχίσει από το Παρίσι –αφού προηγουμένως ο Φρανσουά Ολάντ επισκεφθεί την Αθήνα στις 22 και 23 του μήνα –και θα συνεχιστεί στη Ρώμη και στο Βερολίνο.

Στη γερμανική πρωτεύουσα ο Παυλόπουλος θα κάνει γκράντε εμφάνιση. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι δεν θα συναντηθεί μόνο με τον ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, αλλά και με την Ανγκελα Μέρκελ.

Σημειώνω ότι το «παρών» στη δεξίωση έδωσε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καθώς και πολλοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν εκεί οι Νίκος Παππάς (στη φωτογραφία με το πρεσβευτικό ζεύγος), Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Ξυδάκης, Σία Αναγνωστοπούλου και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος έφτασε στο Χαλάνδρι κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την επανένωση της Γερμανίας χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας. Ειδική αναφορά έκανε ο Σόοφ στην ανεργία αλλά και στο Προσφυγικό, λέγοντας κάτι του τύπου «δεν είναι ώρα να υψώσουμε τείχη ούτε στις χώρες μας ούτε στις καρδιές μας».

Πάντως, δεν το έβαλαν και καημό οι παρευρισκόμενοι για το Προσφυγικό. Το λέω επειδή από την πρεσβευτική κατοικία πρέπει να πέρασαν περί τα 1.000 άτομα που άδειασαν και τους μπουφέδες και ό,τι έρρεε σε αλκοόλ από τα μπαρ που είχαν στηθεί στον κήπο.