Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω να δω ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για να στελεχώσουν τις κοινοβουλευτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί αν κρίνουμε από την προηγούμενη εμπειρία, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Εκτός από την παταγώδη αποτυχία με την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση της Προέδρου, δεν είχε και μεγαλύτερη επιτυχία στους αντιπροέδρους.

Με εξαίρεση τον Γιάννη Μπαλάφα που πλέον έγινε υφυπουργός Εσωτερικών, οι άλλοι δύο απερχόμενοι αντιπρόεδροι Αλέξης Μητρόπουλος και Δέσποινα Χαραλαμπίδου βρέθηκαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, ψάχνουμε και για τους τρεις αντιπροέδρους που διαθέτει το πλειοψηφούν κόμμα.

Αντίστοιχα αναζητούνται οι τρεις νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ μένει να φανεί αν θα παραμείνει στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Χρήστος Μαντάς.

Για όλα έχει ρεπορτάζ η Βούλα Κεχαγιά στη σελίδα 11. Εγώ μόνο να σας πώ ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στην αυριανή σύσκεψη της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το Σάββατο το μεσημέρι. Στα δύσκολα κατευθείαν ο Αλέξης μετά το διάλειμμα στη Νέα Υόρκη.

Πλάνο για τη Νεολαία

Ακόμη ένα θέμα που απασχολεί έντονα την Κουμουνδούρου είναι αυτό της ανασύνταξης της Νεολαίας, μετά τη διάσπασή της και την αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου.

Θα απασχολήσει –μεταξύ των άλλων –την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη, πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της, στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Με ενημερώνουν ότι με την υπόθεση θα ασχοληθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στέλεχος με μεγάλη οργανωτική εμπειρία. Οι πληροφοριοδότες μου μού είπαν πως αυτός θα είναι το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Παναγιώτης Ρήγας.

Βέβαια, κάποιοι άλλοι επιμένουν πως την υπόθεση αυτή θα πρέπει να την αναλάβει προσωπικά ο επόμενος γραμματέας του κόμματος. Σιγά το πρόβλημα. Πολύ πιθανό πάντως να είναι το ίδιο πρόσωπο.

Εμπρός (για) πίσω!

Στο μεταξύ, σας είχα ενημερώσει εδώ και καιρό ότι στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς θα υπάρξουν και νέες κινήσεις, ίσως και νέα κόμματα. Ε, να λοιπόν μάθαμε την πρώτη κίνηση, που δημιουργείται από τον Φώτη Κουβέλη. Θα είναι η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο.

Η ομάδα Κουβέλη θα είναι κίνηση και όχι κόμμα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, έχοντας σκοπό την προσέγγιση και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείει σε βάθος χρόνου ακόμα και οργανική συνεργασία των δύο πλευρών.

Μάλιστα, μέσα στον μήνα θα πραγματοποιηθεί και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της κίνησης.

Βρε πώς αλλάζουν τα πράγματα. Πριν από πέντε χρόνια ο Φώτης και η Ανανεωτική Τάση του Συνασπισμού αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου αντιδρώντας στην ύπαρξη του συμμαχικού –τότε –ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, αποχώρησαν από το κόμμα που έφτιαξαν, τη ΔΗΜΑΡ, ψάχνοντας τον τρόπο να συμπορευτούν με τον ενιαίο πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα όμως που τέθηκε τον Ιανουάριο, παραμένει: ο Φώτης θέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί;