Προχθές, η επιστημονική ομάδα που διενεργεί την ανασκαφή στην Αμφίπολη παρουσίασε συνολικά τα ευρήματα της ανασκαφής και τα πρώτα συμπεράσματά της.

Με τα έως τώρα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει (κατά την εκτίμηση των ερευνητών) ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ταφικό μνημείο, το οποίο κατασκευάστηκε κατ’ εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα μετά τον θάνατο του δεύτερου. Και μάλλον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Έως εδώ κανένα πρόβλημα. Τα στοιχεία, τα ευρήματα και οι ανακοινώσεις των ερευνητών θα εξεταστούν από την επιστημονική κοινότητα, ενδεχομένως θα αντικρουστούν ή θα ερμηνευτούν διαφορετικά.

Θυμάμαι όμως ακόμη το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» το οποίο πριν από πενήντα ημέρες (στις 10 Αυγούστου) είχε προαναγγείλει υπερήφανα «Φιάσκο Σαμαρά η Αμφίπολη».

Ηξερε άραγε η «Αυγή» καλύτερα; Από αρχαιολογία σίγουρα όχι. Υποθέτω ότι μιλούσε απλώς ως αρμόδια επί θεμάτων Σαμαρά.

Δεν ξέρω ποιος καταράστηκε τον κατασκευαστή ή τον ένοικο του μνημείου της Αμφίπολης αλλά θέλω να τους πω ότι την πάτησαν.

Επέστρεψαν στην επιφάνεια 2.300 χρόνια καθυστερημένα –όταν η Ελλάδα είχε Πρωθυπουργό τον Σαμαρά, αντιπολίτευση την «Αυγή» και έναν Σύλλογο Αρχαιολόγων στον οποίο κάνει κουμάντο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή κάτι παρεμφερές.

Αντί λοιπόν να κάτσουν να δουν τι βρέθηκε ή να παρακολουθήσουν ψύχραιμα την πορεία της έρευνας, επένδυσαν τους πολιτικούς φόβους ή τις προσδοκίες τους σε μια ανασκαφή. Το ζήτημα πλέον δεν ήταν η Αμφίπολη αλλά ο Σαμαράς.

Ο κόσμος, θα μου πείτε, είναι γεμάτος στόκους. Πού βρίσκεται η έκπληξη;

Κατά τη γνώμη μου, πουθενά. Απλώς είναι η έκπληξη που προέρχεται από την επιβεβαίωση ενός αδιανόητου γεγονότος. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη ανασκαφή παγκοσμίως στην οποία το επίμαχο να μην είναι η ίδια η ανασκαφή αλλά η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση, στη θητεία της οποίας γίνεται η ανασκαφή.

Με τη λογική αυτή θα έπρεπε, ας πούμε, να απαγορευθεί κάθε αρχαιολογική δραστηριότητα στην Αίγυπτο διότι εκεί κυβερνάει ο στρατός!..

Και με την ίδια λογική οι τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή ανατινάζουν αρχαίους ναούς ή καταστρέφουν αρχαιολογικούς θησαυρούς επειδή δεν βολεύουν τη δική τους θεοκρατική θεώρηση των πραγμάτων.

Ως γνωστόν, ο φανατισμός δεν έχει χρώμα, ούτε θρησκεία ούτε ιδεολογία. Είναι ο ίδιος για όλους.

Προφανώς η επιστημονική συζήτηση για την Αμφίπολη θα συνεχιστεί, το ίδιο και η ανασκαφή. Είναι το αυτονόητο. Μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε ασφαλείς παραδοχές και συμπεράσματα.

Αρκεί βέβαια οι κομματάρχες και οι κομματικοί στρατοί να αφήσουν ήσυχους τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους.