Σε όλους αρέσουν τα ταξίδια και στους αρχηγούς κρατών ακόμη περισσότερο. Αν μη τι άλλο γιατί δεν καθυστερούν στα αεροδρόμια ούτε ταλαιπωρούνται στους ελέγχους ασφαλείας, ενώ γι' αυτούς δεν υπάρχουν μποτιλιαρίσματα. Η διεθνής σκηνή είναι σαν τους ξένους αγώνες για τις ελληνικές ομάδες. Τα γήπεδα είναι μεγαλύτερα, τα φλας πιο δυνατά. Στο γρασίδι τους δεν έχει, μάλιστα, τζαρτζαρίσματα όπως αυτά της εσωτερικής πολιτικής. Ούτε φθορά.
Περισσότεροι του ενός προκάτοχοι του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία είχαν - περίπου - απαγορεύσει στους έλληνες δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις για θέματα εσωτερικής πολιτικής στο εξωτερικό. Ή μάλλον απέφευγαν να απαντήσουν. Αντιθέτως, ο νυν Πρωθυπουργός, σίγουρος για τον εαυτό του, δέχτηκε ερωτήσεις από τον Μπιλ Κλίντον στη Νέα Υόρκη επί παντός και ιδίως επί φλεγόντων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Οι απαντήσεις δεν ήταν πάντα ικανοποιητικές - όχι όμως ότι κάηκε και η γούνα ή, τέλος πάντων, το πέτο του σακακιού του. Ο Τσίπρας ζει ακόμη στη φάση της μετεκλογικής ευφορίας - επτά μονάδες ήταν αυτές.
Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα της παρουσίας του έλληνα Πρωθυπουργού στην καθιερωμένη ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αντιθέτως, ήταν επιβεβλημένη. Ούτε μπορεί να του αρνηθεί τη σωστή πρόθεσή του να βάλει ξανά θέμα χρέους. Αλλά μέχρι εδώ. Μονομερώς το θέμα του ελληνικού χρέους δεν λύνεται - όπως προκύπτει αβίαστα από τη θερινή επιλογή της κυβέρνησης να μην πάει σε ολική ρήξη με τους δανειστές αλλά σε Μνημόνιο ΙΙΙ. Το χρέος θα λυθεί πολυμερώς και όχι από τον ΟΗΕ - αλλά από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ οι οποίοι δεν ομονοούν αλλά στους οποίους χρωστάμε.
Πολιτικός με όσφρηση, ο Τσίπρας διαισθάνεται τις διαφορές απόψεων μεταξύ των δανειστών και επείγεται να θέσει το ζήτημα. Αυτό όμως δεν θα διευθετηθεί πριν η ελληνική οικονομία ξαναμπεί στις ράγες. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν ο Πρωθυπουργός δεν σηκώσει τα μανίκια στο εσωτερικό. Αυτό που μπορεί να γίνει αν ξαναζήσουμε μια νέα φάση περιοδειών Τσίπρα στο εξωτερικό είναι να βουλιάξουμε εντελώς στην ύφεση. Και όλοι ξέρουμε τι θα σημαίνει αυτό.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από