Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να καθυστερήσει την αύξηση στα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια δεν θα έπρεπε να έχει εκπλήξει κανέναν από όσους παρακολουθούν τις δηλώσεις της προέδρου της Τζάνετ Γέλεν. Η απόφαση της Fed απλώς επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα δεν αγνοεί τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις. Επομένως, γιατί οι αγορές και τα μέσα ενημέρωσης συμπεριφέρθηκαν σαν να μην ήταν αναμενόμενη η απόφαση της Fed; Εκείνο που σοκάρισε τις αγορές ήταν η ανακοίνωση που συνόδευσε την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων του δολαρίου στα ίδια επίπεδα. Η Fed αποκάλυψε ότι δεν ανησυχεί για τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού και ότι προτίθεται να μειώσει την ανεργία κάτω από το όριο του 5% –επίπεδο το οποίο οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ως «ουδέτερο».

Τι θα πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε από την απόφαση αυτή της Fed; Εάν κρίνουμε από τις πρόσφατες ομιλίες της Γέλεν, η Fed μπορεί να μην πιστεύει πια ότι το 5% είναι το «ουδέτερο» επίπεδο ανεργίας.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται ότι επιστρέφουν ξανά στην υιοθέτηση προμονεταριστικών θεωριών. Δεν υπάρχει λόγος να εμποδίζει η νομισματική πολιτική τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέχρι να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο ο πληθωρισμός.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα είναι για πάντα μηδενικά. Η Fed σχεδόν σίγουρα θα αρχίσει αυξήσεις από τον Δεκέμβριο, αλλά η δημοσιονομική αυστηρότητα θα υιοθετηθεί με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με προηγούμενους οικονομικούς κύκλους.

Πολλοί αναλυτές που εξακολουθούν να πιστεύουν στο παλιό μονεταριστικό πλαίσιο θα κατηγορήσουν τη Fed ότι δεν κινείται άμεσα για να αντιμετωπίσει προληπτικά τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού. Η Fed απλώς πρέπει να αγνοήσει τέτοιες απόψεις, όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ανατόλ Καλέτσκι είναι επικεφαλής οικονομολόγος και πρόεδρος της Gavekal Dragonomics. Είναι πρώην αρθρογράφος των «Times of London», των «International New York Times» και των «Financial Times».