Νά ‘ναι καλά ο καιρός, μας έριξε και θερμοκρασιακά και ψυχολογικά. Ευτυχώς υπάρχουν τραγούδια που κολλάνε μ’ αυτό. Θα μπορούσα να ψάξω κάποιο κλισεδιάρικο που να έχει βροχή στον τίτλο ή στους στίχους. Καλύτερα κάποιο που είναι απλά ολίγον (ή και πολύ, ανάλογα τα γούστα) θλιβερό (σνιφ, κλαψ, λυγμ κ.λπ.). Υπάρχουν πολλοί «μάστορες» σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά σήμερα η φάση είναι Staind.

Ναι, έτσι γράφονται, δεν είναι ορθογραφικό λάθος. Βασικά είναι (το ορθόν είναι stained) αλλά το προτίμησαν ως φόρο τιμής προς μια πανκ μπάντα που κάποτε χρησιμοποίησε αυτό το όνομα (εκείνοι το έγραφαν σωστά).

Τα παιδιά από το Ματσατσούτσετς (Μασαχουσέτη ντε) και συγκεκριμένα το Σπρίνγκφιλντ (παραδίδονται δωρεάν μαθήματα βορειοαμερικανικής γεωγραφίας) υφίστανται ως μπάντα από το 1995 και ξεκίνησαν περισσότερο ως nu/εναλλακτικό μέταλ σχήμα. Στην πορεία άρχισαν να δείχνουν τις μετά-grunge ανησυχίες τους, που θα ήταν και ο «μπούσουλας» για τα επόμενα άλμπουμ τους. Η αλλαγή πλεύσης τους φάνηκε στο τρίτο από τα συνολικά επτά δισκία που έχουν βγάλει, το «Break the cycle» (2001), με κυριότερο δείγμα το «It’s been awhile». Ο δίσκος μάλιστα είναι από τους πιο επιτυχημένους τους, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 7 εκατ. τεμάχια διεθνώς. Κακό δεν το λες…

Ανέκαθεν η θεματολογία των τραγουδιών τους αφορούσε «βαριά» θέματα όπως κατάθλιψη, θάνατο, προδοσία, διαπροσωπικές σχέσεις, κατάχρηση ουσιών, την ανακάλυψη του εαυτού κ.λπ. Πολλά από τα τραγούδια προέρχονται από τις προσωπικές εμπειρίες του φρόντμαν Ααρον Λιούις, ο οποίος μάλιστα δεν περιορίστηκε στο είδος της μουσικής που καλύπτουν οι Staind αλλά έχει προχωρήσει και σε σόλο καριέρα στην κάντρι (αμέ). Από τους πιο προικισμένους (κι αγαπημένους μου) τραγουδιστές.

Το «It’s been awhile» μιλά για έναν άνθρωπο που κάνει έναν απολογισμό της ζωής του, με αναφορές σε προηγούμενη χρήση ναρκωτικών και σε αποτυχημένες σχέσεις. Και σε κάθε έναν που το ακούει έχει κάτι να πει.

Προφανώς το ροκ δεν είναι μόνο χοροπήδημα και πάρτι, ταξίδι και χαβαλέ ή αγάπες και λελούδια, έχει και τα κάτω του, τα καταθλιπτικά του. Κι αυτά στο παιχνίδι είναι…