Ελαμψαν τα φλας στο εκλογικό τμήμα της Κυψέλης κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα. Δεκάδες φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο είχαν στηθεί από νωρίς το πρωί για να μεταδώσουν τις δηλώσεις και τα στιγμιότυπα από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς δεν τους άφησε να περιμένουν πολλή ώρα, αφού προσήλθε λίγο μετά τις 09.30.

Εκείνος χωρίς σακάκι και χαμογελαστός, καθυστέρησε να ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, δίνοντας τον χρόνο στους φωτογράφους να απαθανατίσουν τη στιγμή καρέ καρέ. «Μην το ρίξεις ακόμη πρόεδρε» τον καλούσαν εκείνοι, με τις κάμερες στραμμένες επάνω του.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς το ισόγειο για να στείλει το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους. Ο Αλέξης εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει «εντολή συνέχειας και προοπτικής» για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε «ο τόπος να ανασάνει» και η Ελλάδα να γίνει ξανά ισχυρός και ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

«Θα προχωρήσουμε μπροστά ανοίγοντας δρόμους, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τους ανοίγουμε κι εκεί που δεν υπάρχουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσκλητήριο στις γυναίκες

Στο 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Με κουμπωμένο σακάκι αλλά χωρίς γραβάτα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και δήλωσε: «Είναι ημέρα γιορτής, μιλούν οι πολίτες με την ψήφο τους. Πιστεύω ότι θέλουν να διώξουν το γκρίζο, το ψέμα, τη μιζέρια, τους δήθεν. Θέλουν να φέρουν την αλήθεια και τους αυθεντικούς, να φέρουν ένα καλύτερο αύριο».

Ειδική μνεία έκανε στις γυναίκες, που σύμφωνα με τους δημοσκόπους αποτελούσαν και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που δήλωναν αναποφάσιστοι. «Ενα καλύτερο αύριο για την οικογένεια, κυρίως για τον στυλοβάτη της, τη γυναίκα, τη μητέρα, τη γιαγιά, την αγρότισσα, την άνεργη» τόνισε ο Μεϊμαράκης.

Ποιος του έκανε πλάκα

Κάποιος φαίνεται πως έκανε πλάκα στον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Στα Χανιά, όπου και ψήφισε, η εφορευτική επιτροπή τού παρέδωσε το πακέτο με όλα τα ψηφοδέλτια, πλην ενός: του Ποταμιού! Οταν το διαπίστωσε βγήκε βέβαια από το παραβάν, ζητώντας νέο πακέτο.

Αμέσως μετά το ραντεβού του με την κάλπη κάλεσε να ξεχαστεί η προεκλογική αντιπαράθεση, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ σημείωσε ότι φιλοδοξία του Ποταμιού είναι να γίνει «η μηχανή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».

Λίγο αργότερα επανήλθε με νέα δήλωση-κάλεσμα, από την προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook αυτή τη φορά, απευθυνόμενος κατά βάση στους νέους ψηφοφόρους. «Η αποχή είναι μεγάλη. Είναι λάθος. Οι κακοί πολιτικοί βγαίνουν από αυτούς που δεν ψηφίζουν. Θα άφηνες ποτέ κάποιον άλλο να αποφασίσει πού θα δουλεύεις, πόσα θα παίρνεις, πού θα μένεις και πώς θα διασκεδάσεις;… Μην κάνεις πλάκα. Ψήφισε. Και ψήφισε αλλιώς» έγραψε.

Τα λερωμένα… τ’ άκυρα

Νέο ψηφοδέλτιο ζήτησε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, όταν διαπίστωσε πως το ψηφοδέλτιο του κόμματός της ήταν λερωμένο και έτσι υπήρχε ο κίνδυνος να θεωρηθεί άκυρο κατά την καταμέτρηση.

Κατά την έξοδό της από το εκλογικό τμήμα της Νέας Ιωνίας, όπου είχε φτάσει συνοδευόμενη από τα δύο μικρότερα παιδιά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκ νέου άνοιγμα για συνεργασία υπογραμμίζοντας ότι αυτό απαιτεί ο τόπος.

«Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας που θα αφήσει πίσω οριστικά τα Μνημόνια και την κρίση, χωρίς όμως να συνθλίψουμε τον ελληνικό λαό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τρέξαμε σε όλη την Ελλάδα και μεταφέραμε ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Ενότητας πριν από όλα για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Το κοινό μας σπίτι είναι εδώ, το αίμα νερό δεν γίνεται. Καλούμε όλους όσοι μας εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν να μας τιμήσουν και πάλι» είπε η Γεννηματά και πρόσθεσε ότι πρέπει να τελειώσει «η σύγκρουση του άγονου δικομματισμού».

Πήρε δύναμηαπό την Κρήτη

Μόνο φρούδες δεν ήταν οι ελπίδες του Πάνου Καμμένου, καθώς παρά τις προεκλογικές εκτιμήσεις οι ΑΝΕΛ μπήκαν στη Βουλή. «Οι σημερινές εκλογές έχουν ένα μήνυμα που πρέπει ο ελληνικός λαός να στείλει. Να αποφασίσει αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αύριο ή ψήφο ασυλίας στο χθες» τόνισε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στo 72ο Εκλογικό Τμήμα (Δημοτικό Σχολείο Λαρανίου) του Δήμου Γόρτυνας Νομού Ηρακλείου.

Και πρόσθεσε: «Εδώ, από τη λεβεντογέννα Κρήτη, από την πατρίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου που δίδαξε δημοκρατία, από την ελληνική περιφέρεια, θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας του ελληνικού λαού. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η διχόνοια, αλλά και ο μεγαλύτερος εχθρός μας στην εικόνα της χώρας προς τα έξω είναι η διαφθορά».

Ο Καμμένος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα συμπαράστασης σε εκείνους που εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. «Εύχομαι καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους όσοι εμπλέκονται στη σημερινή εκλογική διαδικασία, στους δικαστικούς αντιπροσώπους, στις εφορευτικές επιτροπές, στους εκπροσώπους των κομμάτων, στους δημοσιογράφους και στους τεχνικούς».

Λεβέντης και…λεβεντόπαιδα

Μεγάλο κερδισμένο ανέδειξε η κάλπη τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος διεκδικούσε μια θέση στη Βουλή από τη δεκαετία του ’80. «Παρότι το τελευταίο δεκαήμερο εκτοξεύτηκε πολλή λάσπη εναντίον μου και εναντίον της Ενωσης Κεντρώων, νομίζω ότι ο λαός, ιδιαίτερα η νεολαία, θα μιλήσει. Προσδοκώ μεγάλο ποσοστό. Οχι 3% ή 4%, προσδοκώ άνω του 5% – 6%» τόνισε, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου. Πάντως, ο Λεβέντης και τα… λεβεντόπαιδά του θα καθήσουν στα έδρανα της Βουλής.

Πρεμιέρα με απογοήτευση

Πικρή γεύση άφησε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη το εκλογικό αποτέλεσμα της παρθενικής εμφάνισης της Λαϊκής Ενότητας. «Για μας προτεραιότητα σε αυτές τις εκλογές έχει η νεολαία της πατρίδας μας, που καλείται να πει ένα μεγάλο «όχι» στην αποχή από τις κάλπες, στην απογοήτευση, στο «όλοι το ίδιο είναι», γιατί και τα τρία αυτά φέρνουν Μνημόνια και λιτότητα» δήλωσε ο Λαφαζάνης, όντας για πρώτη φορά αρχηγός κόμματος.

«Σήμερα καλούμαστε να πούμε ένα μεγάλο «όχι» όλοι, για να μην ξενιτεύονται οι νέοι, για να μπορούν να βρουν δουλειά στην πατρίδα μας και να μην ξενιτεύονται» συμπλήρωσε.

Παρά το ότι καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους στο εκλογικό τμήμα του Κορυδαλλού, το… σκοινί δεν τον άντεξε (παραφράζοντας τους στίχους του τραγουδιού «Το χειροκρότημα»).
Τα λαϊκά αντανακλαστικά

Λαϊκά αντανακλαστικά επέδειξε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε ότι οι εκλογές κόστισαν ακριβά στους ψηφοφόρους που ταξίδεψαν στις εθνικούς οδούς.

Οπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, είχε επικοινωνήσει (πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα) με την Πρωθυπουργό για να της επισημάνει ότι η διέλευση από τα διόδια δεν ήταν ελεύθερη, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Τόνισε μάλιστα ότι «υπήρχε υπόσχεση, εκτός από την απόφαση της Διακομματικής, αλλά και απόφαση της κυβέρνησης να είναι αυτές τις ημέρες ανοιχτά τα διόδια έτσι ώστε ο λαός μας που πληρώνει τόσα χαράτσια και τόσους φόρους, σήμερα τουλάχιστον να μπορεί να πάει να ψηφίσει».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επιστρέφοντας χθες το πρωί στην Αθήνα από τη Λιβαδειά, τη δεύτερη εκλογική περιφέρειά του, είδε ότι «οι ουρές των ανθρώπων που έβγαιναν να πάνε να ψηφίσουν πλήρωναν στα διόδια».

Την πλήρωσαν οι ετεροδημότες

Το ζήτημα προκάλεσε γαϊτανάκι δηλώσεων και τοποθετήσεων, χωρίς όμως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για τους ετεροδημότες αφού πλήρωσαν κανονικά και στην επιστροφή.

Το υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε σε αίτημα που είχε υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών, εκείνο με τη σειρά του στις εταιρείες-παραχωρησιούχους, οι εταιρείες στις συμβάσεις παραχώρησης, αφού δεν προβλέπονται εξαιρέσεις και ημέρες ελεύθερων διελεύσεων και ως εκ τούτου τον λογαριασμό θα έπρεπε να πληρώσει το Δημόσιο.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας-Υποδομών Νίκος Χριστοδουλάκης έκανε έκκληση στις εταιρείες να ανοίξουν τα διόδια, αλλά το μήνυμα δεν ελήφθη. Θυμάμαι, πάντως, ότι το Σαββατοκύριακο του δημοψηφίσματος τα διόδια ήταν δωρεάν…

Το ρόλεξ των 10 ευρώ

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έκανε τον γύρο του Διαδικτύου μια φωτογραφία του Κουτσούμπα, στην οποία υποτίθεται πως αποκαλυπτόταν στον αριστερό του καρπό ένα πανάκριβο ρολόι μάρκας ρόλεξ.

Η φωτογραφία υιοθετήθηκε από ιστοσελίδες της Ακρας Δεξιάς όπως και από ορισμένες φιλικά διακείμενες σε νεοσύστατα κόμματα της αντιμνημονιακής Αριστεράς.

Ανθρακες ο θησαυρός! Οχι μόνο ρόλεξ δεν ήταν το ρολόι, αλλά αντίθετα αποκαλύφθηκε ότι το κόστος του δεν ξεπερνάει το ιλιγγιώδες ποσό των 10 ευρώ! Το συμπέρασμα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι πάντα το ίδιο. Προσοχή όταν εμπιστεύεστε την ενημέρωσή σας ειδικά στο σκοτεινό Διαδίκτυο…

Ο Γιάνης στο παρά πέντε έδωσε γραμμή για ΛΑΕ

Ολο το διάστημα πριν από τις εκλογές ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέφευγε να τοποθετηθεί για τις εκλογές. Το μόνο που έκανε ήταν να γυρίζει ανά τον πλανήτη δίνοντας συνεντεύξεις και βρίζοντας τον άνθρωπο που τον εμπιστεύτηκε στο κρισιμότερο πόστο της διαπραγμάτευσης, τον Αλέξη Τσίπρα.

Τελικά, ο Γιάνης έσπασε τη σιωπή του την παραμονή των εκλογών. Ανακοίνωσε –παρότι το αρνούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου –ότι θα στήριζε τη Λαϊκή Ενότητα και το πρωί της Κυριακής πήρε τη μηχανή του και ήρθε από την Αίγινα, για να ψηφίσει στο Παλαιό Φάληρο.

Ο Γιάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Νάντια Βαλαβάνη και στον Κώστα Ησυχο, οι οποίοι όπως είπε τον εντυπωσίασαν με την εργατικότητά τους το διάστημα της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμένα πάντως μου είπαν πως πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την τοποθέτηση του Γιάνη έπαιξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία όπως πολλοί σημειώνουν θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, υπό τις ευλογίες μερίδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Από τα τσίπουραστις μαρμελάδες

Στις εκλογές του Ιανουαρίου, είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση η παρουσία ενός ηλικιωμένου κυρίου έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, μέλους της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα Καλύβια Αττικής. Κερνούσε μπουκαλάκια τσίπουρο τον κόσμο, στα οποία πάνω είχε κολλήσει τυπωμένο το λογότυπο του κόμματος που υποστηρίζει.

Χθες ξαναχτύπησε. Βρέθηκε πάλι έξω από τα γραφεία, αλλά αυτή τη φορά είχε άλλο προϊόν: μαρμελάδα. Μόνο που χθες, εκτός από το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τυπωμένο και το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, με την υποσημείωση «ελληνικό προϊόν».

Τουλάχιστον ο άνθρωπος, εκτός από χαρούμενος για την επικράτηση του κόμματός του, είναι και χουβαρντάς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν έξω στα προγνωστικά!

Ανάμεσα στα γλυκά που υπήρχαν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν και αυτό το χαρτί. Επάνω είναι αποτυπωμένα τα προγνωστικά που έκαναν για το εκλογικό αποτέλεσμα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως καταλαβαίνετε, κανένας δεν περίμενε τόσο άνετη επικράτηση. Εκτός από τον Πετσίτη, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ρώτησα, αλλά δεν έμαθα περισσότερα. Σημασία έχει ότι πέτυχε το αποτέλεσμα.