Προσπαθώ να καταλάβω από το βράδυ της Κυριακής τη δήλωση του προέδρου. Οχι του Ελληνα, αυτός δεν κάνει αινιγματικές δηλώσεις, αλλά του Γάλλου. Κι όχι τα συγχαρητήρια, αυτά είναι δικαιολογημένα, η νίκη του Αλέξη Τσίπρα ήταν μεγάλη, προσωπική και αδιαμφισβήτητη. Τα άλλα δεν κατάλαβα, τα περί ισχυρής πλειοψηφίας που θα έχει η νέα κυβέρνηση και τα περί σημαντικού μηνύματος για την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Δύο τινά συμβαίνουν. Ή ο Φρανσουά Ολάντ νόμιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχημάτιζε κυβέρνηση με τις άλλες φιλευρωπαϊκές δυνάμεις, οπότε δεν ήταν καλά πληροφορημένος αφού ένα τέτοιο σενάριο δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι, ή η χαρά του για την «ισχυρή πλειοψηφία» προκλήθηκε από τους πανηγυρισμούς του Τσίπρα με τον Καμμένο στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τους ίδιους αυτούς πανηγυρισμούς που έκαναν τον Μάρτιν Σουλτς να χάσει τον ύπνο του. Προφανώς οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν διαφορετικές ευαισθησίες από τους γάλλους ομοϊδεάτες τους.

Ακόμη πιο μυστηριώδης είναι η αναφορά στο μήνυμα. Αν την έκανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ή ο Γκρέγκορ Γκίζι, θα έπιανα αμέσως το υπονοούμενο: η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να διδαχθεί από τον θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξει πορεία. Αλλά ο γάλλος πρόεδρος τι ακριβώς εννοεί; Πότε ακριβώς μεταμορφώθηκε από Ολαντρέου σε Ολαντσίπρα; Ή μήπως προσπαθεί απλώς να εμβολίσει από τα αριστερά τον Μελανσόν, όπως, για παράδειγμα, αποπειράται ο ούγγρος ομόλογός του να εμβολίσει από τα δεξιά τους φασίστες του Jobbik, χαρακτηρίζοντας τους πρόσφυγες «τρομοκράτες»;

Η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά δεν είναι στα καλά της χρόνια, αν όχι δεκαετίες τώρα. Το βασικό της πρόβλημα είναι ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική με την Κεντροδεξιά, ίσως, αν και όχι πάντα, με λίγο περισσότερη ευαισθησία. Ετσι έχει χάσει την προσωπικότητά της, τα διακριτά της χαρακτηριστικά, ακόμη και τον λόγο ύπαρξής της. Μπορεί λοιπόν ο Ολάντ να θέλει να κλέψει λίγη από την αύρα του δικού μας. Ας αποφασίσει γρήγορα όμως, γιατί έρχονται οι εκλογές στην Ισπανία, κι εκεί προηγούνται καθαρά οι Σοσιαλιστές, 24,6% τους έδωσε μια χθεσινή δημοσκόπηση έναντι 18,6% του Podemos, οπότε το μήνυμα μπορεί να αλλάξει πάλι.