Πολλούς αποδέκτες είχε η χθεσινή ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης ταξίδι στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ Ερβέ Φαλτσιανί.

Το ταξίδι αυτό, στην τελική ευθεία μιας εκλογικής αναμέτρησης όπου το πρώην κυβερνών κόμμα κατεβαίνει με σημαία τη μάχη κατά της διαφθοράς, προκάλεσε εύλογες απορίες για τυχόν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η Εισαγγελία με την ανακοίνωσή της έρχεται να αποτινάξει τέτοιου είδους σκέψεις απαντώντας τόσο σε αυτούς που διατύπωσαν τις επιφυλάξεις γα το ταξίδι – αστραπή όσο και απευθείας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο τελευταίος έσπευσε να «εντάξει» το ταξίδι αυτό στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του δηλώνοντας ότι ο ίδιος προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εγγυητές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που τιμά το καθήκον και την αποστολή της».

Τι γράφει ο Ζαγοραίος

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι θωρακισμένη από το Σύνταγμα με εχέγγυα ανεξαρτησίας και θα συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον της ανεξαρτήτως κυβέρνησης» είναι το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε με επίσημη ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος.

Οσοι είναι μυημένοι στα του οίκου της Θέμιδος αντιλαμβάνονται ότι ο διευθύνων τη μεγαλύτερη Εισαγγελία της χώρας θυμίζει το αυτονόητο και για πρωτοετή φοιτητή της νομικής: ότι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να την εγγυηθεί κανένας πολιτικός, την εγγυάται το ίδιο το Σύνταγμα.

«Δεν είπαμε ονόματα»

Στην ίδια ανακοίνωση μετά τον θόρυβο που ξέσπασε γύρω από το ταξίδι των τεσσάρων εισαγγελέων, ο Ζαγοραίος επισημαίνει: «Η κατάθεση του μάρτυρα –βλέπε Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην στελέχους της HSBC στην Ελβετία –ελήφθη στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από τον μήνα Αύγουστο μετά τη διαβίβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης φακέλου που αφορά σε κύκλωμα που διαμεσολαβούσε σε ξέπλυμα χρήματος. Της λήψεως τής ώς άνω κατάθεσης προηγήθηκαν άλλες ανακριτικές ενέργειες. Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θα απαιτηθούν περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί. Η Εισαγγελία ουδέποτε ανακοίνωσε ονόματα τών υπό διερεύνηση προσώπων και η όποια αναφορά στην παρούσα φάση στερείται νομικής βάσης».

Πλήρωσε €500.000

Οπως έγινε γνωστό μάλιστα, μετά την επιστροφή των εισαγγελέων από το Παρίσι, επιχειρηματίας του οποίου το όνομα περιλαμβάνεται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ δήλωσε στις εισαγγελικές Αρχές ότι επιθυμεί να πληρώσει το σύνολο των 500.000 ευρώ που του καταλογίζονται ως φόροι από φερόμενα αδήλωτα εισοδήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία με στόχο να πετύχει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ότι αν επιστρέψει τα χρήματα δεν διώκεται.