Η ιστορία που θα σας πω ίσως λύσει την απορία γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης βγήκε τόσο επιθετικά απέναντι στον Παναγιώτη Λαφαζάνη πριν από μερικές ημέρες –και μάλιστα παρά τις φήμες που τον ήθελαν να συμμετέχει στο εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Μίκης δέχθηκε στο σπίτι του τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις του Μίκη με τον Περισσό, όχι απλώς έχουν αποκατασταθεί, αλλά είναι και οι καλύτερες των τελευταίων 40 ετών. Τρανή απόδειξη για αυτό αποτελεί η εκδήλωση – αφιέρωμα του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια του συνθέτη στην Πετρούπολη.

Η συζήτηση που είχαν οι δύο άντρες περιστράφηκε γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Τι ακριβώς είπαν, δεν το γνωρίζω. Το μόνο που ξέρω είναι πως την επόμενη ημέρα βγήκε η πολύ επιθετική ανακοίνωση που έκλεινε την πόρτα στον Λαφαζάνη.

Βρήκε οπαδό στη Γαλλία

Υπάρχει όμως και κάτι καλό για να φτιάξει η διάθεση του Παναγιώτη. Μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας αποδεικνύεται εξαγώγιμος στους κόλπους της γαλλικής Αριστεράς. Ο Λαφαζάνης αρέσει, λένε, σε αυτούς που επιθυμούν την πλήρη ρήξη με το ευρώ και τη γερμανική ηγεμονία.

Ανάμεσά τους είναι και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ευρωβουλευτής και υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του 2012. Οι δυο τους είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτησαν για την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης με θέμα την ύπαρξη ενός Plan Β.

Ο Παναγιώτης χαιρέτισε με θέρμη την πρωτοβουλία του γάλλου συντρόφου, αφού αποτελεί και δικό του σχέδιο, και συμπλήρωσε πως αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί λίγους μήνες νωρίτερα θα είχε βοηθήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί στους εκβιασμούς των Ευρωπαίων.

Μάλιστα, ο Μελανσόν τον προσκάλεσε στη θερινή συνδιάσκεψη του αριστερού κόμματος που διεξάγεται στην Τουλούζη. Βέβαια, ο Παναγιώτης δεν του υποσχέθηκε πως θα παραβρεθεί λόγω των εδώ εξελίξεων, όμως τον διαβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στη Γαλλία για να τα πουν από κοντά. Φαίνεται πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο περιζήτητος γίνεται!

Στο γραφείο της Χαραλαμπίδου

Μένω στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος έχει μετατρέψει σε γραφείο του τον χώρο όπου έως τώρα στεγαζόταν το γραφείο της γ’ αντιπροέδρου στη Βουλή. Λογικό το βρίσκω. Ο Παναγιώτης δεν θέλει να αναστατώσει τη Βουλή ζητώντας νέο γραφείο και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου –σύντροφος από την αρχή της Αριστερής Πλατφόρμας –είναι βέβαιο πως θα προσφέρθηκε να βοηθήσει.

Εξακολουθώ όμως να μην καταλαβαίνω… Η Χαραλαμπίδου αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε το γραφείο της στον Λαφαζάνη και είναι πλέον βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας. Γιατί λοιπόν δεν παραδίδει την ταυτότητα του αντιπροέδρου στην Κουμουνδούρου; Μάλλον η συμμετοχή στις επιτροπές για να στηρίζει τη Ζωή έχει άλλη χάρη!

Συντροφικά μαχαιρώματα

Στο μεταξύ, η Λαϊκή Ενότητα είχε στο τσεπάκι της το φορολογικό πρόγραμμα! Δεν ήταν και δύσκολο. Ενα ενισχυμένο «κόπι πέιστ» έκανε από το προηγούμενο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ υποσχέθηκε, τι «σεισάχθειες» και πάγωμα πλειστηριασμών, τι αφορολόγητο 12.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα, τι διαγραφή χρέους, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών. Και βεβαίως… κατάργηση του τρίτου Μνημονίου.

Εκεί που πήρε φωτιά όμως ο (εξωκοινοβουλευτικός)αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είναι όταν οι πρώην σύντροφοί του τον κατηγόρησαν –στο σχετικό δελτίο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας –ότι προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, προσπαθώντας να εξωραΐσει τη διαιώνισή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για πότε βγήκαν τα συντροφικά μαχαίρια δεν λέγεται. «Το να επιλέγει την οδό της κριτικής στην αντίθετη άποψη», αναφέρει στο σχετικό απαντητικό δελτίο Τύπου του, «είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολιτικού φορέα. Η επιλογή όμως της παραπληροφόρησης, του ψέματος και των προσωπικών επιθέσεων δημιουργεί σίγουρα ερωτηματικά για ένα νέο φορέα σαν τη Λαϊκή Ενότητα».

Ο Αλεξιάδης διατύπωσε μάλιστα και ερωτήματα για την εξαγγελία της Λαϊκής Ενότητας για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ από τη στιγμή που –όπως λέει –ισχύει οικογενειακό αφορολόγητο 19.000 ευρώ!

Φανταστείτε και να μην κάθονταν μέχρι χθες στα διπλανά έδρανα, οι σύντροφοι…