Μπορεί κάποιοι να τα φοράνε για να κρύβουν τις εκφράσεις του προσώπου τους, όταν όμως ένας δρομέας ετοιμάζεται να βγει και να προπονηθεί, μόνο αυτό δεν έχει στο μυαλό του. Με τις ακτίνες του ηλίου να κάνουν τις διαδρομές του πιο δύσκολες, το όπλο του αθλητή απέναντι στις υπεριώδη ακτινοβολία (UV) είναι ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Η προστασία των ματιών κατά τους θερινούς μήνες είναι must και για αυτό δεν τίθεται συζήτηση. Κάποτε ο ρωμαίος αυτοκράτοραςΝέρωνζήτησε να του φτιάξουν γυαλιά για να προστατεύει τα μάτια του από την αντηλιά όταν παρακολουθούσε αγώνες μονομάχων. Ετσι, οι τεχνίτες της εποχής τού έφτιαξαν γυαλιά ηλίου με φακούς από χαλαζία, τους οποίους επεξεργάστηκαν με καπνό για τους δώσουν πιο σκούρο χρώμα. Από τότε, βέβαια, η εξέλιξη είναι πραγματικά εντυπωσιακή τόσο από τεχνικής όσο και από αισθητικής πλευράς. Στρογγυλά, τετράγωνα, οβάλ, μονόχρωμα, δίχρωμα, ντεγκραντέ, με καθρέφτες, από ατσάλι ή τιτάνιο, οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα βρείτε εκείνο που ταιριάζει στο δικό σας σχήμα του πρόσωπου. Πέρα από το στυλ, αυτό που πρέπει κατά κανόνα να ψάξει ένας δρομέας είναι να βρει τα γυαλιά που δεν θα του κουράζουν τα μάτια και θα στέκονται σωστά στο κόκαλο της μύτης. Εκείνα που θα έχουν άθραυστους φακούς και θα είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά για να μπορεί να δει τον ήλιο κατάματα!

Για κάθε φωτισμό

Τα sportstyle 111 της εταιρείας Uvex έχουν αντιθαμβωτική (anti-fog) επικάλυψη για 100% αποφυγή υδρατμών στους φακούς κατά τη διάρκεια της προπόνησης και δύο επιπλέον φακούς για άμεση και εύκολη αλλαγή, προσφέροντας δυνατότητα για άσκηση σε νυχτερινό περιβάλλον ή σε περιβάλλον με χαμηλό/τεχνητό φωτισμό. Ενδεικτική λιανική τιμή 89,95 ευρώ, Sposa Sport Group (τηλ. 210-9646.236)

Ελαφρά και ατσάλινα

Το μοντέλο Tincan Carbon της Oakley έχει κόκκινους φακούς Iridium Polarized, που είναι ιδανικοί για τρέξιμο σε έντονο φως. Εχει ελαφρύ σκελετό από ανοξείδωτο ατσάλι, σε συνδυασμό με ίνες άνθρακα. 335 ευρώ, Luxoticca (τηλ. 210-6601.400)

Με τέλεια προσαρμογή

Τα Olympo Triple fit της Zero Rh+ έχουν επεκτάσιμους βραχίονες με ευλύγιστα άκρα που παρέχουν απόλυτη εφαρμογή, σταθερότητα και δυνατότητα αερισμού. Η τεχνολογία See Safe προσφέρει πιστοποιημένα άθραυστο εφ’ όρου ζωής ευλύγιστο φακό, φτιαγμένο από NXT Soft. Προτεινόμενη λιανική τιμή 222 ευρώ, Βαϊράμογλου (τηλ. 210-5190.000)

Για έντονη φωτεινότητα

Τα γυαλιά από τη συλλογή Rainbow collection της Polaroid είναι απορροφητικά, χάρη δε στους πολωτικούς φακούς ιδανικά για έντονες συνθήκες φωτός και κατάλληλα για outdoor δραστηριότητες. Προτεινόμενη λιανική τιμή 62 ευρώ, Safilo Hellas (τηλ. 210-5322.566)

Οχι μόνο για τρέξιμο

Τα γυαλιά Mythos της εταιρείας Zero Rh+ παρέχουν άνεση, λειτουργικότητα, αντοχή και υψηλές επιδόσεις για τις ανάγκες απαιτητικών υπαίθριων αθλημάτων όπως το τρέξιμο. Προτεινόμενη λιανική τιμή 249 ευρώ, Βαϊράμογλου (τηλ. 210-5190.000)

Για προπόνηση και βόλτα

Το γαλάζιο χρώμα των γυαλιών Moxie 1 της εταιρείας Police δίνει στυλ κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή της πρωινής βόλτας. Ο σκελετός τους είναι από πλαστικό και μέταλλο και έχουν πολωτικούς ή νορμάλ φακούς. €125, De Rigo (τηλ. 210-6826.326)

Με δική τους «νοημοσύνη»

Τα γυαλιά sportstyle 802 της Uvex διαθέτουν αυτόματους φακούς χρωματισμού Variomatic και είναι ιδανικά για τρέξιμο σε περιπτώσεις με μεταβολή ηλιοφάνειας – ο φακός σκουραίνει ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός. Ενδεικτική λιανική τιμή 99,95 ευρώ, Sposa Sport Group (τηλ. 210-9646.236)