Κάποια γλυκά είναι τόσο ιδιαίτερα γευστικά, που αξίζει να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να τα απολαύσουμε. Πόσο μάλλον όταν μπορούν να παραμείνουν και για μερικές μέρες στο ψυγείο και κάθε μέρα να γλυκαίνουν και δροσίζουν τον ουρανίσκο μας. Με αγάπη από τη Μελβούρνη και τον έλληνα σεφ Δημήτρη Μπάνη.

Βάση

260 γρ. αλεύρι

100 γρ. ζάχαρη άχνη

155 γρ. βούτυρο

2,5 γρ. αλάτι

35 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη

50 γρ αβγά

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ με φτερό για 3-4 λεπτά . Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στο ψυγείο και μετά φορμάρουμε σε βάσεις για τάρτες και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα .

Σαντιγί με φιστίκι

300 γρ. κρέμα γάλακτος

30 γρ. ζάχαρη

35 γρ πάστα φιστικιού

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα με τη ζάχαρη και λίγο πριν σφίξει προσθέτουμε την παστά φιστικιού αιγίνης .

Κουλί βατόμουρου

480 γρ. κατεψυγμένο σμέουρο χτυπημένο στο μπλέντερ (πουρέ)

170 γρ. ζάχαρη

8 γρ. πικτίνη (σκόνη, υπάρχει στα καταστήματα μπαχαρικών)

15 γρ. κόρν φλάουρ

Ζεσταίνουμε αλλά δεν βράζουμε τον πουρέ με τη ζάχαρη . Εκτός φωτιάς προσθέτουμε την πηκτίνη ανακατεύοντας . Ξανατοποθετούμε στη φωτιά και προσθέτουμε τον κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κοχλάσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Κρέμα φιστίκι μπισκότο

90 γρ. βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη

100 γρ. μύγδαλο σε σκόνη

100 γρ. αβγά

15 γρ. αλεύρι

30 γρ. πάστα φιστικιού

25 γρ. κρέμα γάλακτος

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με φτερό εκτός του βουτύρου για 4 λεπτά.

Ακολούθως, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να αφομοιωθεί .

Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15 λεπτά.

Μόλις έχουμε όλα τα υλικά έτοιμα, στη βάση της τάρτας τοποθετούμε την κρέμα φιστίκι μπισκότο, στη συνέχεια το κουλί σμέουρου, με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής προσθέτουμε τη σαντιγί με φιστίκι. Και τέλος προσθέτουμε φρέσκα σμέουρα ή και βατόμουρα.

Σεφ Δημήτρης Μπάνης

Ο σεφ Δημήτρης Μπάνης γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1980. Στην πολύ μικρή ηλικία των 4 ετών η οικογένειά του επαναπατρίστηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

«Οι μυρωδιές από τα καλά ζαχαροπλαστεία της πόλης μου προκαλούσαν πάντα τις αισθήσεις. Μόλις τελείωσα το λύκειο αποφάσισα να φοιτήσω στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Ηρακλείου στο τμήμα Ζαχαροπλαστικής», μου λέει ο ίδιος.

Από το 2000 και έπειτα άρχισε να εργάζεται σε ξενοδοχεία 5 αστέρων κυρίως στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Κρήτη.

Το 2005 αποφάσισε να συμμετάσχει σε ένα δίμηνο σεμινάριο ζαχαροπλαστικής στη Ferrandi στο Παρίσι. «Πραγματικά ήταν απίστευτη εμπειρία να μαθαίνεις συνταγές και τεχνικές στη μήτρα της ζαχαροπλαστικής, στη Γαλλία» περιγράφει ο ίδιος.

Το 2013 ολοκλήρωσε ακόμη ένα 6μηνο σεμινάριο και πήρε το «Diploma in french pastry arts» από τη σχολή Ecole Nationale Superieure de Patisserie, των ζωντανών θρύλων σεφ Alain Ducasse και σεφ Yves Thuries στη Γαλλία. Έκτοτε, ζει και εργάζεται στη Μελβούρνη.

Αυτή τη στιγμή η κύρια απασχόλησή του είναι στο Etihad Stadium, ενώ ετοιμάζεται για την επόμενη επαγγελματική του κίνηση που αφορά σε συνεργασία με μεγάλο όμιλο εστιατορίων και catering.