Οι χώρες που έχουν μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως είναι η Γερμανία και η Κίνα, θα πρέπει να αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση για να συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων που εμποδίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη, πιστεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος στη μείωση των ανισοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν μεταξύ άλλων στη δημιουργία αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε επίσης το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και τις ισοτιμίες.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που προκαλεί τις ανισότητες αυτές είναι το μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας και το μεγάλο αντίστοιχο έλλειμμα στις ΗΠΑ, ανέφερε το Ταμείο.

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Το ΔΝΤ καλεί την Κίνα να υιοθετήσει πιο ευέλικτη ισοτιμία στο εθνικό νόμισμά της, η οποία θα καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς. Επίσης η χώρα θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η κατανάλωση και να απελευθερωθεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της, αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Εκτός από τη Γερμανία και την Κίνα το ΔΝΤ θεωρεί ότι και η Νότια Κορέα θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του πλεονάσματος που έχει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα αντίστοιχα ελλείμματα που παρουσιάζουν η Βρετανία, η Βραζιλία και η Γαλλία.

Οσον αφορά τις διακυμάνσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε όλες τις αγορές, το ΔΝΤ σημείωσε ότι οφείλονται στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων οικονομιών όλου του κόσμου, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται. Το Ταμείο εκτιμά ότι το δολάριο μπορεί να είναι φέτος υπερτιμημένο έως και κατά 10%.

© Bloomberg News