Τα εσωκομματικά ήταν ο βασικός λόγος της χθεσινής επίσκεψης του Ανδρέα Παπαμιμίκου στην Παναγή Κυριακού και της συνάντησης –σχεδόν μιάμισης ώρας, πληροφορούμαι –με τον Κώστα Καραμανλή.

Ο γραμματέας της ΝΔ είναι αρμόδιος να κινήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού –και εσχάτως σχεδόν όλοι οι γαλάζιοι πόλοι τον προσεγγίζουν, αναζητώντας ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα που βρίσκονται στο τραπέζι.

Οχι επειδή θεωρούν ότι ο Παπαμιμίκος είναι εκείνος που θα λάβει τις αποφάσεις, αλλά επειδή συνδέουν την κινητικότητα του γραμματέα με μια σπουδή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τον χρόνο ανάδειξης νέας ηγεσίας.

Ο προβληματισμός του μεταβατικού προέδρου δεν είναι άγνωστος στα γαλάζια στελέχη –και μεταφέρεται σχεδόν ανοικτά σε όσους τον συναντούν τις τελευταίες ημέρες.

Μπροστά στο ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η κομματική ηγεσία χρειάζεται ενισχυμένη νομιμοποίηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επίσπευση της εκλογής προέδρου, ακόμη και στις αρχές Αυγούστου, ή σε μια συνομολόγηση του στελεχικού δυναμικού –σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ –για παράταση του χρόνου εκλογής.

Σε τι βάθος; Κατά τον Μεϊμαράκη, το τακτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούνιο του 2016, θα μπορούσε χρονικά να διευκολύνει και το κόμμα και τους ενδιαφερομένους για την ηγεσία, αφού μέχρι τότε θα γνωρίσουμε πού βρίσκονται η χώρα και η ελληνική κοινωνία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μεταβατικότητα του Βαγγέλη θα ξεπεράσει έναν εύλογο ορίζοντα –και γι’ αυτό θα ζητηθεί νομιμοποίηση του ρόλου του από τα κομματικά όργανα.

Οι γαλάζιοι δελφίνοι –που έχουν ξεκινήσει ήδη τις κατ’ ιδίαν επαφές για να ζυγίσουν τη θέση τους απέναντι στο «τελεσίγραφο» του Βαγγέλη –θα προτιμούσαν την εκκίνηση των διαδικασιών το προσεχές φθινόπωρο.

Πιθανολογώ, όμως, ότι θα αποδεχθούν ο χρόνος να τρέξει, αφού ξορκίζουν το ενδεχόμενο να στηθούν γαλάζιες κάλπες μέσα στο καλοκαίρι. Για πολλαπλούς λόγους –προσωπικής στρατηγικής και εσωκομματικών ισορροπιών.

Για την αυτοσυγκράτησή τους, προφανώς παίζει τον ρόλο της και η εικόνα ότι την παράταση της μεταβατικότητας του Μεϊμαράκη προκρίνουν τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς. Τους δελφίνους, ωστόσο, περισσότερο απ’ όλα συγκρατεί η σκέψη ότι εάν είναι η χώρα να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, η ΝΔ ας φθάσει στις κάλπες με τον Βαγγέλη.